2024. június 30., vasárnap

A FRANCIA VÁLASZTÁSOK TÉTJE: KORMÁNYRA KERÜL-E A SZÉLSŐJOBB?

HÍRKLIKK
Szerző: NAGY MARIANNA
2024.06.30.


A szélsőjobboldal franciaországi pártjának, amely minap nagy fölénnyel nyerte meg az európai parlamenti választásokat, jó esélye van arra, hogy a ma kezdődő parlamenti választáson is átütő sikert arasson és kormányra kerüljön. Ha patthelyzet alakulna ki, hónapokba telhet a kormányalakítás, előre nem látható kimenetellel. Mindkét esetben polgárháborús légkör fenyeget – a párizsi olimpiai játékok küszöbén. A francia válság, a szélsőjobb uralma veszélyes folyamatokat indíthat az unióban (Orbán Viktor hasznára is) és megrengetheti az eurót.

A Nemzeti Tömörülés Pártja (RN) 32 százalékot kapott az európai parlamenti szavazáson, szemben Emmanuel Macron most kormányzó pártjának 15 százalékával. A drámai vereség után az elnök – kormánya és az egész polgári tábor elképedésére – egyedül döntött úgy, hogy előre menekül: feloszlatta a Nemzetgyűlést, és rendkívüli választásokat írt ki. Elhatározása mögött a remény állt, hogy a szélsőjobb veszély láttára mind a baloldali, mind a középutas pártok köré tömörülnek majd, megakadályozandó ezt a veszélyes fordulatot. „A nacionalisták és a demagógok előretörése veszélyezteti nemzetünket és Európát, Franciaország helyét a világban”, figyelmeztetett az államfő.

Igencsak félő, hogy a vészjelzés megalapozottnak bizonyul. Az RN-nek most 88 helye van az alsóházban, míg Macron pártjának 169. Ám a felmérések szerint Marine Le Pen tábora a voksok 32 százalékára számíthat, a baloldali pártok Új Népfrontja 26-ra. Az RN-nek így a felmérések szerint 270 helyre van reménye az 577 tagú képviselőházban, ami valamivel kevesebb, mint a többség, de a párt mindenképpen a legerősebb lesz a házban. Ilyen választási eredmény könnyen politikai és gazdasági válságba sodorhatja az országot. Amennyiben egy ilyen párizsi vezetés szabad teret enged EU-ellenes nézeteinek, válságba kerülhet az unió is, hiszen Franciaország a németek után annak második legnagyobb tagja, az európai össztermék hatodát adja és a németek mellett Európa egyik tartóoszlopa. Amennyiben Le Penék rombolni kezdenek, évtizedek integrációs sikerei tűnhetnek el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.