2024. június 22., szombat

GÉMESI GYÖRGY: A TELEPÜLÉSEKNEK MŰKÖDNIÜK KELL!

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2024.06.22.


A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke nem tart attól, hogy nagyobb feszültségek keletkeznek az októberig tartó „átmeneti időszakban”, amikor a most megválasztott polgármesterek és testületek elfoglalhatják helyüket. Gémesi Györgyöt – aki 1990 óta Gödöllő első embere is – emlékeztettük, hogy Amerikában „béna kacsának” nevezik azokat a leköszönő elnököket, akiknek az utódját már megválasztották, vagy hamarosan megválasztják, de néhány hónapig még ők irányítják az országot. Szerinte azonban ennek a státusznak akár még előnyei is lehetnek a települések számára.


Milyen veszélyeket rejthet egy ilyen átmeneti időszak?

Tapasztalatom szerint egy pár hét interregnum ebben a tekintetben nem sokat számít. A még hivatalban lévő polgármester és az apparátus intézi a folyó ügyeket, az élet nem áll meg. Az amerikai példák is igazolják, hogy az ilyen „béna kacsák” bizonyos tekintetben sokkal szabadabban hozhatnak meg akár ellentmondásos döntéseket is, mert kevésbé kell tartaniuk a következményektől. A leköszönő politikusok befolyása, hitelessége és szavahihetősége természetesen lényegesen kisebb, mint hivatalban maradó társaiké, mert nincs hatalmukban a megkezdett folyamatok tényleges végrehajtása, de ezt mindenki tudomásul veszi.

Éppen azért, mert a hazai gyakorlatban négy hónapos intervallum nem szokott előfordulni, nincsenek tapasztalatok, mi várható el az átmenet idején?

Szerencsés, hogy már megválasztottuk az új polgármestereket, és tudomásul vettük azt is, hogy még négy hónapig hivatalban maradnak a régiek. Ez a fajta együttműködési kényszer valóban szokatlan idehaza, de tudjuk, hogy a Fidesz szinte az utolsó pillanatban határozta el, hogy egyetlen napon legyen az EP- és az önkormányzati választás. A helyzet fonákságát, hogy az előző önkormányzati választáson az idén őszig szerezhettek a győztesek mandátumot, azzal oldották fel, hogy a régi testület szeptember végéig hivatalban marad, az ügyeket a korábbi csapat intézi.

Persze ennek lehetnek kínos pillanatai.

Lehetnek. Amikor mondjuk olyan személyt választottak meg polgármesternek, aki az előző testületben is jelen volt. Az illetőnek ezután is ott kell ülnie, de mindössze egy mandátuma lesz a következő négy hónapban. Nem biztos, hogy egy ilyen helyzet az adott település számára túl szerencsés. Egy másik konfliktus lehetőségét ott látom, ahol a választási kampány eldurvult, ahol a jelöltek egymás lejáratásával harcoltak. Az akkor kapott sérelmeket, sebeket mind a két oldal négy hónapig magával viheti a napi munkába. Ott ül az asztal körül a város, vagy kerület leendő új vezetője, de nincs mögötte még a következő testület. Egészségtelen állapot!
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.