2024. június 20., csütörtök

HONT ANDRÁS: CSALÓDOTT ELLENZÉKIEKET SODOR A TISZA – MUTATJUK, MELYIK PÁRT HÁNY SZAVAZÓT BUKOTT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HONT ANDRÁS
2024.06.19.


A június 9-i választás után a fő kérdés, hogy honnan jöttek a Tisza párt szavazói, és hogy milyen lehetőségei vannak – van-e egyáltalán lehetősége – a bővülésre. Több tévképzet is makacsul tartja magát ezekkel kapcsolatban. Szerencsére léteznek olyan adatsorok, amelyek összevetése elég egyértelmű választ ad ezekre a kérdésekre.


Több összeállítás látott már napvilágot a mostani kettős választásról, de ezek többsége megelégedett az adatok közlésével, illetve nagyvonalakban annak megbecsülésével, hogy ki gyengült és ki erősödött júniusban a korábbi állapothoz (az a kettő vagy az öt évvel ezelőttihez) képest. Annak találgatása (vagy kategorikus leszögezése), hogy a Tisza párt miként hatott a NER-re, megmaradt a politikailag motivált kijelentések tartományában, illetve a vágyvezérelt vélekedések világában.

Megye kettő

Az alábbi elemzés egyetlen területre koncentrál: a vármegyékre. A nem megyei jogú városi településeken leadott szavazatok alkalmasak egyedül megvizsgálni azt, hogy miként döntöttek ugyanazon választók, ha volt a szavazólapon Tisza, és ha nem. Továbbá a megye egészét (az EP-listát) lehet összevetni a két évvel ezelőtti országgyűlési választás eredményeivel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.