2024. június 20., csütörtök

MAGYARÁZKODOTT MAGYAR, MIÉRT NEM TÁMOGATJA UKRAJNÁT, ÍGY VISZONT A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT PROPAGÁLJA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2024.06.20.


Daniel Freund komoly kockázatot lát abban, ahogy az ukrán ügyekben, a migrációs politikában és a jogállami kérdésekben obstrukciós politikát fog vinni Orbán.


Az Európai Néppárt új magyar tagjai ellenzik fegyverek küldését Ukrajnának – címmel a Politico arra utal, csöbörből vödörbe jutott a Manfréd Weber vezette frakciószövetség. Ugyan Magyar Péter elismeri, hogy Ukrajnának joga van az önvédelemhez, azonban ehhez segítséget továbbra sem ajánl fel. Az írás arra az apróságra is felhívja a figyelmet, legalábbis a Politico így fogalmaz, hogy a pártcsaládba való belépés után gyakorlatilag pillanatok kérdése volt, hogy ezt az álláspontját kifejtse. Tőle idézi az elhangzottakat: Mi osztjuk a magyar kormány álláspontját, nem fogunk se csapatokat, se fegyvert küldeni Ukrajnának. Újságíróknak úgy fogalmazott: önök jól ismerik Magyarország érzékeny helyzetét abban a háborúban. Magyarék felvétele az EPP-be egyben a KDNP-s Hölvényi kilépését is jelentette, aki a jelenlegi helyzetet úgy írta el, hogy ez az EPP háborús doktrínája. Egyébként az írásban felhívják a figyelmet arra, hogy Hölvényi a Fidesz közös listáján indult az újabb mandátumáért. Az EPP vezető alakjai, mint a volt EB elnök, Ursula von der Leyen és a frakcióvezető előzetesen kijelentették, hogy csak az léphet be újonnan, aki teljesíti a feltételt, nevezetesen, hogy támogatja Ukrajnát. Manfred Weber, mint ismeretes, épp emiatt még képes volt Budapestre is utazni, hogy meggyőződjön Magyarék hivatalos álláspontjáról, és arról, hogy a feltételnek megfelelnek. Magyar egyébként azzal magyarázta ezt az álláspontot, hogy szerinte az EPP tökéletesen tisztában van Magyarország rendkívüli helyzetével, már ami az oroszok háborúját illeti. Ezért, idézem: "mi minden más formában és eszközzel fogjuk tudni segíteni Ukrajnát." S úgy tűnik maga a Néppárt valóban így gondolja, mert szóvivője ezt mondta: mindent, amit Magyar Péter mond az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatban, felhasználhatja ellene Orbán propaganda gépezete. Szóval világos a számunkra, miért is ilyen körültekintő és óvatos a megfogalmazásaiban.

Ízléstelennek minősítette Daniel Freund, a Zöldek német európai parlamenti képviselője Orbán Viktor uniós mottóját, amelyet utóbbi a július 1-ével kezdődő féléves soros uniós elnökség mérvadó üzenetének szánt: s ami úgy hangzik, Tedd Európát ismét naggyá! Márpedig ez az üzenet egyértelmű utalás Donald Trump még 2016-os kampányából illetve négyéves elnökségének idejéből, s most sem kampányol másképp az ellene indított bűnvádi eljárásban bűnösnek ítélt volt elnök. Daniel Freund közleménye figyelmeztet arra, hogy az ún. MAGA mozgalom érdekérvényesítő igazságszolgáltatást jelképez és a demokrácia ellen intézett támadást. S ennek a mozgalomnak az Orbán által meghirdetett variációja, a MEGA mozgalom egyértelműsíti a maga uniós vízióját: azaz a haladjunk előre az autokrata kormányzást erősítve! Elfogadhatatlan a német politikus számára, hogy az Európai Unió első autokratája töltse be ezt a pozíciót. Senki ne tévedjen afelől, mi lesz az elsődleges célja, még ha a diplomácia nyilván ez kulturáltan is hangzik: a befagyasztott pénzek megszerzése. Félő, hogy visszaél hatalmával – fogalmaz Freund, aki komoly kockázatot lát abban, ahogy az ukrán ügyekben, a migrációs politikában és a jogállami kérdésekben obstrukciós politikát fog vinni Orbán. Ezzel egyi dőben egy petíciót is közzé tett: ne legyen autokrata az EU soros vezetője felszólítással, aláírást gyűjtve. A közlemény felsorolja egyébként mindazokat a kifogásokat, amelyek az uniós források befagyasztásához vezettek: a 7-es cikkelyes eljárás, a jogállami normasértés, az orosz érdekképviselet, a gender politika.

Ugyanezzel foglalkozik a Neue Zurich Zeitung is, és minden jel arra utal, hogy a MEGA szlogent és a Rubik kockát, valamint az elkövetkező magyar elnökség féléves programját bemutató Bóka János uniós minisztert jól felkészítették az ezzel kapcsolatos kérdések özönére. A trumpi szlogen egyáltalán nem keltett deja vu érzést Orbán Viktorban, mert szerinte egyáltalán tudhatjuk, hogy Trump valaha is naggyá akarta volna tenni Európát. Az írás megjegyzi, hogy technikailag meg lehetett volna oldani, hogy a magyar kormány ne tölthesse be az elnöki pozíciót, de politikailag ez egy időzített bomba lett volna. Brüsszelben abban reménykednek, hogy Orbán most bebizonyítja, hogy voltaképpen ő hidakat épít, ahogy jellemezni szokta szokatlan politikáját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.