2024. június 3., hétfő

KÉT NAP A MAGYAR-KAMPÁNYBAN; A HAZAI KÖZOKTATÁS HELYZETE ÁBRÁKON; MAGYAR–KÍNAI MEGÁLLAPODÁSOK

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA, BUDAPEST
2024.06.02.


Mit mondott Lévai Anikó, miután Magyar Péter leöntötte vörösborral Orbán Viktor ingét? – két nap a kampányban. A magyar közoktatás helyzete számokban és ábrákon. Minden, amit tudni lehet a Kínával aláírt tizennyolc megállapodásról. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.


Mit mondott Lévai Anikó, miután Magyar Péter leöntötte vörösborral Orbán Viktor ingét? – két nap a Magyar-kampányban

Nyolc Fejér megyei település, a visszakapott reményért hálás rajongók és egy Facebookra optimalizált, de offline is kiválóan teljesítő friss politikus: kétnapos riportúton követtük Magyar Péter kampányát.

A magyar közoktatás helyzete számokban és ábrákon

Az iskolai végzettség szintje alig javult tizenkét év alatt; az oktatási kiadások GDP-hez viszonyított aránya a legalacsonyabbak közé tartozott Európában; Nógrád megyében a korai iskolaelhagyók aránya elérte a 35 százalékot. A NER oktatáspolitikája számokban.

Minden, amit tudni lehet a Kínával aláírt tizennyolc megállapodásról

Hszi Csin-ping kínai elnök budapesti látogatásán tizennyolc megállapodást írtak alá a két ország vezetői. Annak jártunk utána, pontosan miről szólnak ezek, és mi valósulhat meg belőlük. Kína fontos dolgokat építene Magyarországon, ehhez hitelt is adna, és hozná az otthon már bevált propagandáját is.

„Orbánt egy kínai gyártósoron rakták össze orosz lehallgatókészülékkel” – megvolt a vita a köztévén

A Fidesz EP-lista-vezetője pártja már ismert szlogenjeit mondta vissza a köztévé választási műsorában, míg az ellenzéki listavezetők kihasználták az alkalmat, és olyan kritikákat fogalmaztak meg a kormány elmúlt tizennégy évéről, amit az M1 nézői eddig ritkán hallhattak a csatornán.

A TEK ráküldte a rendőröket a Telex újságíróira, mert Szijjártó Pétert akarták kérdezni

Rendőri intézkedés alá vonást kockáztat jelenleg Magyarországon egy újságíró, ha szeretne bemenni a külügyminiszter nyilvános fórumára – derült ki a héten. Ez Kalocsán történt a Telexszel. Magyar Péter közben Ócsán kérte számon a Magyar Hang újságíróját, hogy miért akar interjút készíteni EP-képviselő-jelöltjeikkel. Szombathelyen pedig az ugytudjuk.hu egyik munkatársát nem engedték be egy nyilvános rendezvényre.

Körösényi András: Orbán Viktor volt pont olyan, mint most Magyar Péter

A politikatudós úgy látja, hogy a közmédiás EP-lista-vezetői vita megrendezése komoly változást jelez. A kampányszakemberek azt gondolhatják, hogy inkább vitatkoznak Magyar Péterrel, hátha meg lehet fogni. Orbán Viktor nem nyilvános eseményeken kampányol: lehet bármekkora rutinja, de akármikor megdobhatják paradicsommal.

Lengyelország már kifelé tart belőle, Magyarország leragadt az elején


Bár az Európai Parlament rendkívül kritikus a magyar kormánnyal szemben, és hasonló szigort várna el az Európai Bizottságtól is, saját háza táján mégsem hatékony: hat éve indult Magyarország ellen a 7. cikk szerinti eljárás, és az első fázisból azóta sem jutott tovább. Podcastunk az okokat keresi.

A magyarok háromnegyede szerint jó az ország európai uniós tagsága

A magyarok elsöprő többsége – és még a fideszesek kétharmada szerint is – előnyös Magyarországnak az EU-tagság egy friss felmérés szerint. A többség még akkor is előnyösnek tartaná a szövetséget, ha Magyarországnak többet kellene befizetnie, mint amennyit közvetlen támogatásként visszakap.

Fordulat Vodafone-ügyben: a GVH-nak vizsgálnia kell a felvásárlást, borul a nemzetstratégiai címkéjű kivételezés

Egy EU-s precedensítélet lehetőséget ad arra, hogy utólag is vizsgálni és korrigálni lehessen az emberek számára káros felvásárlásokat, még akkor is, ha a kormányzat nemzetstratégiai kivételnek tart valamit. Egy ilyen per már le is zárult, a GVH-nak kötelező lesz vizsgálnia a Vodafone felvásárlását.

„Nem volt világos, hogy milyen alapon utasít a kancellár bármire” – elindult a Corvinusról elbocsátott tanár munkaügyi pere

Május 29-én volt az első tárgyalás a Corvinusról tavaly, egy vizsgabotrány után elbocsátott tanár, Ádám Zoltán munkaügyi perében. A bíróság meghallgatta a felperest, és az alperes képviselői is kérdezhették az ügyről Ádámot. A következő, július eleji tárgyaláson az egyetem megbízott rektorát, Szabó Lajost is meghallgatják majd. A kirúgott tanár önkormányzati képviselőjelöltként indul a júniusi választáson.

Szexuális zaklatás és bántalmazás a szolnoki katonáknál – alig történt valami az áldozatok érdekében

Koszovói szolgálatra küldték és pénzjutalomban részesítették azt a szolnoki katonai parancsnokot, aki ellen szexuális zaklatás gyanúja miatt folyik belső vizsgálat és büntetőeljárás – tudta meg a Szabad Európa. A hadgyakorlaton női katonákat bántalmazó parancsnokoknak sem kellett még semmilyen szankcióval szembesülniük.

A gasztronómiában is fordulópont a klímaváltozás – interjú Mautner Zsófiával

A diplomáciai pályát cserélte a gasztronómiára. Gasztroblogger, kommunikációs szakember, televíziós műsorvezető, író. Mautner Zsófia volt a Szelfi vendége.

Egyre több korai iskolaelhagyó, egyre kevesebb háziorvos

A Hintalovon Alapítvány legfrissebb éves jelentéséből kiderült számos egyéb mellett, hogy 2023-ban a gyermekvédelmi rendszer még az elmúlt évekhez képest is sok területen erős visszaesést mutatott.
DK: Megindulhat a megfosztási eljárás Sulyok Tamás ellen

Összegyűlt a szükséges számú aláírás az Országgyűlésben, így elindulhat a Sulyok Tamás köztársasági elnökkel szemben kezdeményezett megfosztási eljárás – közölte Dobrev Klára, a DK-s EP-lista vezetője. Szerinte az államfő erkölcsi és politikai bukása már megtörtént, csak a közjogi van hátra.

Mindenki lőtt mindenkire az EP-választás előtti csúcsjelölti vitán

Gyakran egymásnak dobták a forró krumplit az európai választások előtti utolsó nagy csúcsjelölti vita résztvevői, amely az előzetesen vártnál érdekesebben alakult. Meglepő módon Ursula von der Leyent saját kollégája, a szocialista Nicolas Schmit támadta a legvehemensebben.

Johannes Hahn nem készül a magyarországi határkerítés megtekintésére

Johannes Hahn június második felében valószínűleg ellátogat Magyarországra, azonban Varga Mihály állításával ellentétben nem áll szándékában a határ menti régiók megtekintése – javította ki az Európai Bizottság a pénzügyminisztert.

Megvan a külügy jelöltje: 32 éves gépészmérnök lesz az új magyar űrhajós

A külügy bejelentette, hogy Kapu Tibort fogják befizetni egy amerikai magáncég űrhajóskiképzésére és az azt követő űrutazásra. Az út legnagyobb anyagi nyertese az a néhány kiválasztott vállalat lehet majd, amelyeknek az eszközeit a 32 éves gépészmérnök felviszi az űrállomásra tesztelni.

Nyolcszáz venezuelai menekült bukkant fel az I. kerületi választói névjegyzékben

Az I. kerületi választói névjegyzék szerint nyolcszáz embert jelentettek be egy mindössze 77 férőhelyes idősek otthonába, a többségük venezuelai menekült, akik így elvileg szavazhatnak az önkormányzati választáson. A kerületben legutóbb kevesebb mint 150 szavazattal nyert az ellenzéki polgármester. A fideszes jelölt, Böröcz László szerint a menekültek elleni ellenzéki uszításról van csak szó.

Hónapokig nem kezdett semmit Mészáros Lőrinc cége a „vas nélküli vasbetonnal”

Tavaly február elején már többedszerre jelezték az R-Kord Kft.-nek, hogy több helyen komoly minőségi kifogások merültek fel a GSM-R vasúti beruházás kivitelezésével kapcsolatban, ennek ellenére az Építési Minisztériumnak még április közepén is levélben kellett kérnie a céget a kijavításukra.

Úgy „meggyorsították” ötmilliárd forintból a Szeged–Röszke vasút fejlesztését, hogy csak 2025 végén lesz kész a szerződés szerint

2023. október 23-án akarta átadni Szijjártó Péter a felújított Szeged–Röszke vasutat, de erre máig nem került sor. Átnéztük a beruházás kivitelezői szerződéseit, és érdekes, a V-Hídnak kedvező, az adófizetők számára hátrányos módosulásokat találtunk.

MotoGP helyett ipari parkot, gokartpályákat és egyetemi központot építenének Hajdúnánáson


A sajtóhoz eljutott tervek szerint a kormány a Debreceni Egyetem vagyonkezelésébe adná a meghiúsult motorversenypálya területét. A dokumentum alapján a kisajátított földek korábbi tulajdonosai június 30-tól visszavásárlási joggal élhetnének. A Miniszterelnökség szerint a kormány nem tárgyalta ezt az előterjesztést, de a dokumentum létezését nem cáfolták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.