2024. június 3., hétfő

EZ A VÁLASZTÁS A MAGYAR BALOLDAL VÉGÉT HOZHATJA EL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MAGYARI PÉTER
2024.06.03.


Bár a Fidesz azt állítja, hogy a jövő vasárnapi választás tétje az, kitör-e a harmadik világháború, ha kicsit komolyabban belegondolunk, akkor az múlik rajta: marad-e érdemi baloldali erő a magyar belpolitikában. Ebből következhet a második kérdés, hogy lehet-e jobbközép kihívója legközelebb a Fidesznek. Amely tehát (atom)háborúra hivatkozik, valójában azonban Magyar Péter miatt mozgósít ekkorát.


Jövő hétre megtörténhet Magyarországon is, ami 2015-ben Lengyelországban már valósággá vált: ott akkor egy időre teljesen eltűnt a baloldal. Abban az évben ugyanis csak a jobboldal különböző árnyalatait képviselő pártok jutottak be a varsói parlamentbe.

Amennyiben a DK-MSZP-P az EP-választáson 10 százalék alatt végezne – ahogy az a közvélemény-kutatások egy része szerint megeshet –, ez lényegében azt jelezné, hogy nem maradt érdemi támogatottsága a baloldalnak Magyarországon. A rendszerváltás óta tartó fontos fejezet záródna le a magyar politika történetében: teljesen eljelentéktelenedne az MSZMP utódpártjaiból sarjadt magyar baloldal, és ha lesz helyette másik, akkor az már közvetetten sem kapcsolódna a Kádár-korszakhoz.

Az MSZP-t már évek óta az 5 százalékos küszöb alá mérik, a legutóbbi EP-választáson éppen csak sikerült ezt megugrania, és idén nincs esélye, hogy a DK-val közös listájáról képviselőt küldhessen Brüsszelbe. Politikai túlélésének a záloga már most is csak néhány polgármestere (II. kerület, Zugló, Kispest, XIII. kerület, Szombathely), akikre tekintettel részesei lehettek az idei jelöltállítási alkudozásnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.