2024. június 9., vasárnap

KIRE SZAVAZUNK? MIRŐL SZAVAZUNK? HÁNY PAPÍRT KAPUNK? MINDEN HASZNOS INFÓ A MAI VÁLASZTÁSRÓL

TELEX
Szerző: NAGY BÁLINT
2024.06.09.


A legfontosabb, a választáshoz elengedhetetlen információk:

- Szavazni vasárnap reggel 6.00 órától 19.00 óráig lehet.

- A szavazóhelyiségben az szavazhat, aki a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben szerepel.

- A szavazóhelyiségben igazolni kell magunkat. Ezt érvényes személyivel, útlevéllel vagy jogosítvánnyal tehetjük meg. Emellett igazolnunk kell a lakcímünket vagy a személyi azonosítónkat, ehhez lakcímkártya kell. Ezek után megkapjuk a lebélyegzett szavazólapokat, az átvételt egy aláírással kell igazolnunk.

- Fontos, hogy az a szavazólap nem érvényes, ami nincs hivatalos bélyegzővel lepecsételve.

- Szavazni a postán kiküldött értesítőben kijelölt szavazókörbe kell menni. Ha esetleg kidobta ezt az értesítő, akkor a Nemzeti Választási Iroda honlapján lakcíme beírása után ki tudja bogarászni, hogy hova kell mennie, mi a szavazóhelyiség címe. A részvételhez kapott értesítőt nem kell magával vinnie, de nem is tilos.

- Ha elrontotta a szavazólapot, és véletlen nem oda ikszelt, ahova szeretett volna, akkor lehetősége van korrigálni, de nem ugyanazon a lapon. Ha a szavazólap urnába dobása előtt jelzi problémát, a rontott szavazólapot a szavazatszámláló bizottság „bevonja”, egy külön borítékba helyezi, és a rontott szavazólap helyett új szavazólapot ad. Második alkalommal már nem árt figyelni, mert új szavazólapot csak egyszer lehet kérni.

- Jaj, lejárt minden okmányom! Nem szavazhatok? Alapesetben nem. Még akkor sem, ha jó barátja a szavazókör egyik dolgozója. Azonban a szavazás ideje alatt a kijelölt kormányablakok ügyeletet tartanak, ahol lehet pótolni az okmányokat.

- A szavazólapnak az urnába dobáskor nem kell feltétlenül borítékban lennie, anélkül is érvényes. A nemzetiségi szavazóknak viszont csak a zöld színű nemzetiségi szavazólapokat kell a zöld színű borítékba tennie!

Hány szavazólapot kapok? Kire szavazhatok?

Attól függően, hogy ki milyen és mekkora településen él, eltérő számú szavazólapot kaphat vasárnap...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.