2024. június 20., csütörtök

NAHALKA ISTVÁN: A KÖZOKTATÁS MINŐSÉGI PROBLÉMÁINAK SINCSENEK KÖVETKEZMÉNYEI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.06.20.


Magyarországon egyre jobban bebetonozódik egy olyan oktatási rendszer, amely tulajdonképpen már nem sok mindenre jó, alacsony színvonalon működik, rendkívül sok problémával terhelt, azok megoldását viszont nem képes produkálni. Így összegezte Nahalka István az utóbbi napokban napvilágot látott oktatással foglalkozó hírek lényegét. Az oktatáskutató szerint a minőségi problémák valójában nem okoznak semmit a rendszerben, csak egy megállapítás az, hogy valami romlott és kész, nincsenek következményei. Pedig, ahogy megjegyezte, az egyetlen szakma a pedagógusoké volt, amelyik az utóbbi időben valamilyen mértékben kiállt az igazáért.


Vegyük sorra az utóbbi napok híreit. Kiderült például, hogy minden évfolyamon és mérési területen, főleg Észak-Magyarországon rontottak a diákok a 2023-as kompetenciaméréseken. Ez mit mutat?

Ez az utóbbi években így volt. Ha rontás van, az általában úgy van, hogy a gyengébbek még sokkal gyengébbé válnak, mint amennyire gyengülnek a jobb tanulmányi eredményekkel rendelkezők. Ebben egész egyszerűen kódolva van ilyenkor a különbség növekedése. Egyébként romlanak az eredmények. Ha a PISA-eredményeket nézzük, akkor a fejlett országokban egy általános jelenségről van szó. Ezzel nem akarom felmenteni a magyar oktatást, mert azért a magyar oktatás nem egészen ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint amikkel általában a fejlett nyugati országok oktatási rendszerei. Például nálunk a bevándorlók nem okoznak akkora gondot a teljesítmény szinten tartása, vagy növelése szempontjából, mint amekkorát Németországban, Belgiumban, Svájcban vagy Franciaországban. Mint mondtam, nem akarom ezzel felmenteni a magyar oktatást, itt nyilván más, speciális okok vannak, olyanok, amiknek nekünk kell alaposabban utánanéznünk. Biztos, hogy a romlásban benne van még valamennyire a Covid is, de az már kibogozhatatlan, hogy mennyire. Valamennyire ez is szerepet játszik. Ha lennének, ha lehetnének kutatások, amelyekkel alaposabban elemezni lehet ezeket a folyamatokat, akkor biztosabbat tudnánk mondani róluk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.