2024. április 27., szombat

PIKÓ A RÁDIÓ ÉPÜLETEIRŐL: EZT A LEX PÁZMÁNY ELRENDEZTE

KLUBRÁDIÓ / ESTI GYORS
Műsorvezető: SELMECI JÁNOS
2024.04.26.


A Kúria döntött; az önkormányzatoknak már nincs lehetőségük változtatási tilalmat elrendelni kiemelt állami beruházásoknál, ezt a Lex Pázmány elrendezte – mondta Pikó András, Józsefváros polgármestere. A másik ügyben, a Diószegi utcában pedig hiába láncolná oda magát a lebontandó épületekhez, ha az ott lakók megtévesztésből vagy más okból a kormánynak hisznek – tette hozzá.


A Kúria megsemmisítette a Magyar Rádió egykori épületeire elrendelt változtatási tilalmat, vagyis a VIII. kerületi önkormányzat ellen döntött. Arról kérdeztük Pikó Andrást, Józsefváros polgármesterét az Esti gyorsban, hogy mennyi mozgástere maradt a kerületnek.

Közölte: a helyzet már korábban eldőlt. Mint felidézte, a változtatási tilalmat decemberben szavazták meg nagy többséggel, utána a kormány – szokás szerint – beterjesztett egy törvénymódosítást, a Lex Pázmányt, amely elvette az önkormányzatoktól azt a lehetőséget, hogy kiemelt állami beruházásnál változtatási tilalmat rendelhessenek el. A Kúria pedig azt a döntést hozta, hogy mivel közben született egy magasabb szintű jogszabály, nekik, azaz az önkormányzatnak kellett volna visszavonniuk a tilalmat, vagyis erre már nincs lehetőségük az önkormányzatoknak kiemelt kormányzati beruházásoknál, ezt a Lex Pázmány elrendezte.

Ha akarják, már holnap lebonthatják ezeket az épületeket? – kérdezte műsorvezetőnk, mire Pikó András azt válaszolta: igen, de most úgy tűnik, szüneteltetik a dolgot valószínűleg a kampány miatt. Könnyen lehet, hogy június 9., tehát a választás után felgyorsulnak az események. Valószínűleg ebben az ügyben az a mérvadó, hogy a kormány és a katolikus egyház nem tett le arról a szándékáról, hogy 2027 szeptemberében elinduljon a tanév a tervezett az új campuson, tehát kevés idejük van a bontásra és az építésre.

Mit tehet ilyenkor egy választott vezető a közösségéért? – hangzott el a kérdés az adásban. Pikó András azt mondta: egyébként az egyetemi fejlesztések Józsefvárosban hasznosak tudnak lenni, de ezeket nem felülről, rájuk oktrojálva kell meglépni, úgy illene elrendezni, hogy figyeljenek rájuk is. Ezt szerették volna elérni, de nem sikerült. Innentől kezdve az a kérdés, hogy mivel használ a polgármester a kerülete lakosainak – mondta.

Két különböző példát hozott fel, az egyik az említett Pázmány, az ott lakók féltik a házukat, a biztonságukat, nem akarnak elköltözni, ezt kell figyelembe vennie a polgármesternek. A másik ügyük a Diószegi utca, ott nagyon rossz körülmények között élnek emberek, és ugyan az önkormányzat adott nekik egy víziót, jövőképet arra, hogy három éven belül új lakásba költözhetnek Józsefvárosban vagy visszatérhetnek az ott felújított lakásukba, ha most megkérdezik őket, azt mondják, hogy „minél hamarabb”. „Magyarán, ha a kormánynak hisznek, és szerintem rosszul teszik”, akkor hiába láncolná oda magát a polgármester a lebontandó épületekhez. Neki arra kell figyelnie, hogy ezeket az embereket, akik vagy megtévesztésből, vagy más okból nehéz helyzetbe kerültek, mert a kormány nehéz helyzetbe hozta őket, hogyan tudja segíteni – fogalmazott a kerület vezetője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.