2024. július 2., kedd

A VÁLASZTÓI RENDSZER FURCSASÁGAI: A FALU, AHOL TIZENHATAN LAKNAK, DE HARMINCNYOLCAN SZAVAZTAK

SZABAD EURÓPA
Szerző: BÁTHORY RÓBERT
2024.07.02.


Kiakadt egy borsodi falu népességszámlálója. Teresztenyén fixen tizenhatan laknak, de az önkormányzati választások előtt a választásra jogosult lakók száma felugrott negyvenötre. A falubeliek szerint többségében olyanok döntöttek a sorsukról, akiket még életükben nem láttak, és valójában sosem éltek Teresztenyén.


A vesztes polgármesterjelölt azt mondja: matematikai esélye sem volt nyerni a szerinte az ellenfele által papíron bejelentett fantomszavazók miatt. A Kúriához fordult jogorvoslatért, amely elutasította a beadványát. A fejéri Nádasdladányban pedig az borzolta a helyiek kedélyét, hogy kiderült: a jegyző, aki egyben a helyi választási iroda elnöke is, a polgármester édesanyjának lakcímére jelentkezett be. A jegyző szerint ő csak élt állampolgári jogával, és ott szavazott, ahol dolgozik és valójában él. A magyar választási rendszer szürkezónás anomáliái.

Teresztenye látott már jobb napokat. A borsodi törpefalut alig lakják, és ha mindez még nem lenne elég: nemcsak törpe, hanem zsákfalu is, vagyis ide és innen is csak egy út vezet. Ezt az utat sokan koptatták az elmúlt 150 évben. A legtöbben, akik elmentek, vissza se néztek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.