2015. december 11., péntek

BULGÁRIA A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT

BIRCAHANG BLOG
Szerző: bircahang
2015.12.11.



Az első, háború utáni választásokon előretörnek a baloldali erők. A legnagyobb párt az agrárpárt, második párt a kommunista, harmadik a szociáldemokrata. Az agrárpárt koalícióra lép két jobboldali párttal. Az új kormány fő feladata a békeszerződés aláírása.
A Neuilly-sur-Seine-ben 1919. november 27-én aláírt békeszerződés állapítja meg Bulgária új határait. Az eredeti szerb és görög igények az összes, a balkáni háborúkban megszerzett bolgár területek elvételét kérik, valamint Szerbia a végül meghatározott vonalnál keletebbre szeretné tolni a határt. Mindezt az USA akadályozza meg a párizsi béketárgyalásokon.
Végül a szerződés visszállítja Bulgáriának a balkáni háborúk utáni területét (azaz az 1913 végi állapot szerintit), viszont Szerbia és Görögország részére újabb területeket ad át.
Így végül Szerbia „csak” 2563 négyzetkilométert kap Bulgáriából: ez összesen négy területrészt jelent, északon Kula város régiójának nyugati részét, középen Boszilegrád és Caribrod (mai neve: Dimitrovgrád) városokat és környéküket, délen pedig Sztrumica várost és környékét. Ezek a területeket a
Görögország pedig 8578 négyzetkilométert kap, egész Nyugat-Trákiát, amivelmegszűnik Bulgária kijutása az Égei-tengerre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.