2016. január 24., vasárnap

VÉGE A BOLDOG ŐSIDŐK MÍTOSZÁNAK, ŐSEINK BRUTÁLIS GYILKOSOKL VOLTAK

GLOBOPORT
Szerző. Karakai Ildikó
2016.01.23.


Eddig úgy hitte a tudósok többsége, hogy a háborúk a földművelés kezdeteivel egyidősek. Vagyis azután kezdtek harcolni egymással az emberek, hogy letelepedtek, földjük-tulajdonuk lett, amit meg kellett szerezni, majd védeni. De most úgy tűnik, nem így volt.

A kenyai Turkana-tónál végzett feltárások már többször meglepték a régésztársadalmat. Tavaly például minden idők legöregebb kőszerszámát találták ott, és akkor a világsajtó arról írt, hogy a lelet átírhatja az egész emberiség történelmét. Az akkor lelt üllő ugyanis legalább 3,3 millió éves, 700 000 évvel korábbi, mint az addig legrégibbnek hitt kőszerszám. Vagyis ennyivel korábban vált eszközhasználóvá az ember annál, ahogy addig gondolták.
Most újabb vizsgálatok újabb meglepetést hoztak. Nevezetesen azt, hogy már a vadászó-gyűjtögető életmóddal együtt járhattak a háborúk. A Cambridge-i egyetem kutatói több mint két tucat olyan emberi csontváz maradványaira bukkantak a Nataruk lelőhelyen, 30 kilométerre nyugatra a Turkana-tótól, amelyek nagyjából 10 ezer évesek. És köztük volt 12, csaknem teljes csontváz, amelyből tíz fegyver általi erőszakos halál nyomait mutatta. Ezek közül egy koponyát a héten mutattak be a Nature folyóirat címlapján. 

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.