2016. február 27., szombat

A NÉPSZAVAZÁS, AMELYRE A FIDESZ FELTESZI A JÖVŐJÉT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Tronbitás Alfréd
2016.02.26.


Ne legyen kétségünk, lesz népszavazás a befogadási kvótáról, a kérdés csak az, hogy mikor. Orbán Viktort nem állíthatja meg sem az Európai Unió, sem az Alkotmánybíróság, sem a magyar ellenzék. Ha ő elhatározza, hogy bemegy a sűrű, sötét erdőbe, akkor nincs olyan erő, amely eltántorítsa ettől a szándékától. Ha jól sül el számára a dolog, felfrissítheti, önbizalommal töltheti el pártja egyre fásultabb szavazótáborát, ha viszont kudarcot vall, az a 2018-as választási vereséget vetíti előre.

Mintha Orbán Viktor David Cameron kottájából játszana. Hosszas tépelődés után ugyanis hasonló lépésre szánta el magát, mint brit kollégája. Cameron persze jóval többet kockáztat, hiszen magát az uniós tagságot tette a szavazás tárgyává, míg Orbán csupán a befogadási kvóta elleni harcában kéri a magyarok támogatását.

Első ránézésre Cameronnak lesz nehezebb dolga, hiszen a legutóbbi brüsszeli csúcson kicsikart engedmények ellenére sem látszik biztosnak, hogy az EU ellen hergelt britek a maradás mellett voksolnak. Orbán magyarjainak többsége ugyanakkor már többször bizonyította, hogy rendkívül elutasító a menekültekkel kapcsolatban, így csak az a kérdés, hogy eléri-e az érvényességi küszöböt a voksolásban résztvevők aránya.

A képlet mégsem ilyen egyszerű a magyar miniszterelnök részéről, hiszen beleléphet néhány csapdába. Például az ellenzék ügyes manőverezéssel kiénekelheti a sajtot a szájából, tovább távolodhat az Európai Unió meghatározó tagállamaitól, végső esetben pedig meg is vonhatják országától az EU-s támogatásokat...   

ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.