2016. február 5., péntek

TÉRSÉGI ORSZÁGOKAT IS BEVONNAK A SZÍRIA ELLENI AGRESSZIÓBA

ARMAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: Andre Luwoa
2016.02.05.

A szaúdi hadsereg szóvivője megerősítette, hogy Rijád készen áll részt venni Szíria területén az amerikai vezetésű koalíció hadmozdulataiban, amennyiben a koalíció azt jóváhagyja. Valóra válhat John McCain szenátor terve, miszerint az Egyesült Államok a térségi országokat felhasználva kezdené meg a Szíria elleni inváziót.
Ahmed Asseri altábornagy az Al-Arabija TV-nek nyilatkozva számolt be a tervezett szíriai beavatkozásról. Elmondása szerint a légierő beavatkozása “nem ideális megoldás” és emellett szárazföldi offenzívára is szükség van. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, John Kirby azonnal reagált a kijelentésre, Washington “üdvözli a koalíciós partnerek szerepvállalását az Iszlám Állam elleni harcban”, bár nem akart kifejezetten Asseri kijelentésére vonatkozó választ adni, a szaúdi részvétel lehetőségét egyelőre “vizsgálják”.
A The Guardian brit napilap csütörtökön meg nem nevezett szaúdi tisztekre hivatkozva azt írta, Szaúd-Arábia több ezer fős haderőt küldene Szíriába, valószínűleg Törökországgal összehangolt művelet részeként.
Rijád eddig névlegesen volt tagja annak a nyugati koalíciónak, ami a szíriai kormány vagy az ENSZ BT felhatalmazása nélkül folytat hadmozdulatokat Szíria területén, ezzel egy szuverén ország elleni agressziót hajt végre. 2015 decemberében Szaúd-Arábia létrehozott egy saját vezetése alatt álló muszlim koalíciót, ami szintén nem rendelkezik Szíria legitim kormányának felhatalmazásával a beavatkozásra.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.