2016. március 8., kedd

NŐK, AKIK VANNAK ANNYIRA TÖKÖSEK, MINT BÁRKI MÁS

HVG ONLINE - NAGYÍTÁS FOTÓGALÉRIA
Szerző: HVG
2016.03.07.


Karrier, otthonteremtés és gyereknevelés: a 21. századi nő igyekszik megfelelni a társadalmi elvárásoknak és kihívásoknak. Az a minimum, hogy az év egyik napján annál is jobban odafigyelünk rá, mint amennyire egyébként mindennap meg kellene tenni: március 8. a nők napja.

A nemzetközi nőnapot 1911-ben ünnepelték meg először, időpontja 1913 óta március 8. A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ-közgyűlés.

Afrikában március 8-án is a szegénység, a HIV és az AIDS, a családon belüli és a nők elleni erőszak leküzdése kerül középpontba. Ázsiában és a csendes-óceáni térségben leginkább a férfiak és nők közötti egyenlőtlenségek megszüntetésén van a hangsúly, de fontos szerepet kap az AIDS- és HIV-elleni harc is. A csendes-óceáni régióban kulcskérdés a nők részvétele a politikában, míg az arab államokban a nők alapvető jogainak kivívásáért és biztonságuk megteremtéséért harcolnak, Latin-Amerikában és a karibi térségben pedig a nők jogainak védelmét biztosító intézményi háttér megteremtéséért. Európában a nők politikában, kormányzásban betöltött szerepe, a két nem közötti bérkülönbségek megszüntetése – egyenlő munkáért egyenlő bér-elv alapján – kerül a fókuszba e napon is, és persze a nők elleni erőszak felszámolása – legalábbis az ENSZ nőügyi szervezetének (UN Woman) törekvéseit tekintve.

A nőnap munkaszüneti nap a világ számos országában, például Örményországban, Kambodzsában, Kirgizisztánban, Zambiában, Oroszországban, Ukrajnában és Vietnamban. Kínában és Madagaszkáron viszont csak a nőknek jár szabadnap, a férfiaknak dolgozniuk kell március 8-án.

A KÉPEK ITT NÉZHETŐK MEG

3 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.