2016. március 8., kedd

SÍRVA AKARTAM FAKASZTANI AZ EMBEREKET A HANGOMMAL!

MÜPA BLOG
Szerző: mupa
2016.03.07.


Nina Simone, Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Sarah Vaughan, a jazz koronázatlan királynői. Kirobbanó tehetségük, erőteljes hangjuk, vibráló színpadi jelenlétük örökre megváltoztatta a jazzszcénát. Jogosan merül fel a kérdés, vajon ki lesz méltó az általuk üresen hagyott trón elfoglalására? Kiben lesz meg a megkérdőjelezhetetlen tehetség mellett az a bizonyos plusz, ami ezeket az énekesőnek felejthetetlenné tette. Hölgyeim és uraim, íme Cécile McLorin Salvant.

Annak ellenére, hogy a kishölgy csak idén tölti be a huszonhetet, már több helyen is kikiáltották a jazz következő királynőjének. Tény és való, hogy van valami megfoghatatlan varázslat abban, ahogy az ismertetőjegyévé vált fehér keretes szemüvegében a színpadra lép, és korát meghazudtoló érzelmi intelligenciával olyan mélységekig képes bevonni személyes vonzáskörébe a közönséget, amire csak a legnagyobbak képesek. Mindegy, hogy angolul, franciául vagy spanyol énekel, minden dalban érződik a fiatal énekesekre oly jellemző manírok nélküli teljes átélés.

Cécile-re akkor figyelt fel a szakma, amikor 2010-ben megnyerte a híres Thelonious Monk Nemzetközi Jazzversenyt, mégpedig nem kis előnnyel. Pedig saját bevallása szerint nem készült rá különösebben, még a jelentkezést is az édesanyja adta be helyette. Tudniillik épp a verseny előtti nyáron veszített el egy másik jazzversenyt, egy harmadikra pedig még a jelentkezését se fogadták. Így érthető, hogy nem volt túl lelkes egy esetleges következő megmérettetés hallatán. Persze nem kell azt gondolni, hogy pusztán a szerencsének köszönhető, az akkor 21 éves lány fölényes győzelme...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.