2016. május 25., szerda

EGYRE SÚLYOSABB MUNKAERŐHIÁNY SÚJTJA A MAGYAR GAZDASÁGOT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.05.25.


Miközben a magyar kormány azzal dicsekszik, hogy napról napra jobb a foglalkoztatási helyzet Magyarországon, egyre több ágazatban üti fel a fejét a munkaerőhiány. Jelenleg már nem csak arról lehet beszélni, hogy bizonyos magas kvalitást igénylő iparágakban (mint például az IT-szektor), nem találnak a cégek megfelelő munkaerőt, hanem az alacsony képzettséget igénylő területeken is egyre nagyobb problémát okoz a munkaerőhiány. Áprilisban például a bejelentett betöltetlen álláshelyek száma elérte a 100 ezret, ami jóval magasabb mint az egy évvel ezelőtti mutató (80 ezer fő). A jelenség nem új keletű, a kivándorlás felgyorsulása miatt a cégek már évek óta panaszkodnak, hogy rendszerszintű változásokra lenne szükség, előrelépés azonban nem történt. 

A munkaerőhiány hosszú távon pedig még több problémát okozhat a magyar gazdaságban: elmaradó beruházások és a külföldi cégek elköltözése sem kizárható, ha nem sikerül megoldást találni a rendszerszintű problémákra. 

...Miközben a magyar kormány megálmodott egy munkaerő-alapú társadalmat, hamar kiderült, hogy ehhez nincs elég munkás. Azaz lenne, ha a Fidesz végre rájönne, hogy nem a közmunkaprogram felfújásával lehet megoldani a hazai munkaerő-piaci problémákat, hanem megfelelő képzési rendszerrel. A magyar kormány azonban csak ül a babérain, büszke a 4 millió fő feletti foglalkoztatásra, miközben köztudott, hogy a jó adatok csak annak köszönhetőek, hogy évente több százmilliárd forintot öntenek a közmunkaprogramba, és a statisztikába beleszámolják a környező országban dolgozó magyarokat is...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.