2016. május 25., szerda

SOKSZÍNŰSÉG, TUDATOSSÁG, FÜGGETLENSÉG - EZT TANULTUK EGYMÁSTÓL 2 ÉV ALATT

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: TASZ
2016.05.25.


Április 30-án végleg lezárult civil szervezeteket fejlesztő projektünk. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, 10 civil szervezettel dolgoztunk együtt két éven át, a Norvég Civil Támogatási Alap jóvoltából, majd októberben a munka folytatására is támogatást kaptunk. Az így két és fél évig tartó projekt fő célkitűzése a civil társadalom érdekérvényesítési képességének fejlesztése volt. 

Amikor értékeljük munkánkat az első dolog, amit megállapítunk, hogy fejlődésünk kölcsönös volt. Bár két és fél éve azzal a céllal indultunk, hogy tapasztalatainkat átadjuk más civil szervezetek részére, végül mi is nagyon sokat tanultunk tőlük. Ma Magyarországon általánosan élő kép, hogy az érdekérvényesítésnek konfontációval kell járnia. Civil partnereink példája mégis azt mutatta nekünk, hogy egy helyi együttműködés keretében az érdekérvényesítés nem kell, hogy konfliktusokat okozzon. Kölcsönös felismerésünk volt, hogy érdekérvényesítéssel nem csak az erre specializálódott szervezetek foglalkozhatnak, hanem ezzel sokféle civil szervezet találkozhat mindennapi tevékenysége során. Szemlélet kérdése, hogy ezeket a helyzeteket tudatosan, a jogok oldaláról közelítik-e meg. A tudatosság civil partnereink szerint a teljes képzéssorozatot végigkísérte. Az együttműködés alatt a szervezetek teljesen új nézőpontokból néztek rá működésükre, céljaikra és lehetőségeikre. Az együttműködés végére többükben megérett az a felismerés, hogy a független szakmai munkához az állami rendszerekről és támogatásokról való leválás és önálló adományozói stratégia kialakítása is szükséges.
 
Munkánkról a CIHA blogon és honlapunkon is hírt adtunk. Búcsúzóul pedig partner szervezeteinket szeretnénk bemutatni. Meggyőződésünk, hogy mindannyain nagyon értékes munkát folytatnak a saját területükön, és arra bíztatunk titeket, hogy kövessétek figyelemmel a tevékenységüket:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.