2016. június 22., szerda

"GAZDAG POLITIKUSOK HAZUDOZNAK AZOK SZAVAZATÉRT, AKIK A LEGTÖBBET VESZÍTENÉK A KILÉPÉSSEL" - A BRIT, AKI AZ EU-BAN MARADÁST VÁLASZTJA

444.HU
Szerző: plankog
2016.06.22.


Mit választ, és mi a három legfontosabb érv a döntés mellett?
 
A maradásra szavazok. Az EU-tagság előnyei világosak. Nagy-Britannia hanyatlóban volt, amikor csatlakozott az Európai Gazdasági Közösséghez 43 évvel ezelőtt. Azóta a GDP/fő gyorsabban nőtt nálunk, mint Németországban, Franciaországban és Olaszországban.
 
Az egységes piac messze a legfejlettebb kereskedelmi megállapodás a világon. Az elszakadáspártiak, miközben azt mondják, hogy “mostantól szabadon kereskedhetünk bárkivel”, arról is beszélnek, hogy felmondanák a közös piaci megállapodást, mert az emberek szabad mozgása miatt az elfogadhatatlan. Többek között Albániát hozzák fel a Brexit utáni kereskedelmi partnerek példájaként.
 
Másodszor, az elmúlt évek geopolitikai fejleményei azt mutatják, hogy Európának össze kell fognia, hogy stabilizálja a Közel-Keletet és Észak-Afrikát, különben maga is destabilizálódik. A NATO-ellenes, Putyin-barát amerikai elnökjelölt, Donald Trump felemelkedése újabb ok az EU-ban maradás mellett.
 
Ne becsüljük le azt, hogy az EU-nak köszönhetjük az európai történelem legbékésebb időszakát.
 
Olyan biztonsági fenyegetések között, amikkel most kell szembenéznünk, annak van itt az ideje, hogy kimutassuk a szolidaritásunkat a szomszédaink felé, nem annak, hogy elszakadjunk tőlük.
 
Az EU nemzetek feletti megoldásokat kínál olyan problémákra, amiket nem lehet a határok között megoldani. A tömeges migráció, a terrorizmus, az orosz fenyegetés, a klímaváltozás, és a növekvő egyenlőtlenség mind ilyenek.
 
Egyértelmű döntés volt, vagy sokat kellett gondolkodni rajta?
 
EU-párti Európa-szkeptikus vagyok. Az EU nem tökéletes, de sokkal jobb, mint ami helyette lenne. Ha maradunk, új alapokra helyezhetjük az unió reformjáról szóló vitát. Az például egyértelműen kiderült az elmúlt hónapokban, hogy újra kell gondolnunk a bevándorlás kérdését...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.