2016. június 14., kedd

VÁLASZ A VÁLASZRA - A SZIGETVÁRI-GÖLLNER VITÁHOZ

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Rátesi Margit
2016.06.13.


Eredetileg hozzászólásként kezdtem a mondandómat Göllner András írása alá (Göllner András válasza Szigetvári Viktornak KMH június 12.), de meghaladja egy hsz kereteit mindaz, amit fontosnak tartok kifejteni.

Emlékeztetőül: Szigetvári, az Együtt elnöke kifogásolta, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz közel álló egyik honlap egy írásában célzott az Együtt amerikai támogatottságára. Egyéni ízlés kérdése: szerintem túlreagált Szigetvári, amikor a mások megsemmisítésére törekvő gyűlöletet emlegetett a célzás kapcsán. Talán nem volt szerencsés rögtön „gyűlöletet” vizionálni.

Göllner András erre reagált, nekem pedig inkább vele lenne vitám. Amellett, hogy Szigetvárit én is képzett politikusnak tartom. Göllner a jelenleg folyó amerikai választási kampányban történtekkel von párhuzamot, kifejtve, hogy ma Magyarországon egyetlen ellenzéki pártnak sincs egymagában esélye a kormányzók legyőzésére, csak összefogva. Ahogyan Sanders is visszalépett Clinton javára, belátva, hogy a volt külügyminiszternek jobbak az esélyei a republikánus Trumppal szemben. Ezt belátva a vermonti szenátor maga döntött, és nem fogja Clintont a továbbiakban támadni, hiszen abból neki nem lenne haszna, viszont az egész demokrata tábor kárát látná.

Eddig rendben is van. Csakhogy a szerző – mintegy párhuzamot vonva a magyar helyzettel, kifejti: az ellenzék az életben nem fog a ma kormányzókkal szemben nyerni, ha „saját megélhetési fazekukat a magyar társadalom megélhetése elé helyezik”. Ez szerintem nem igaz. Legalábbis semmivel sem igazabb a magyar viszonyokra, mint az amerikaiakra, vagy más, hasonló rendszerben élő társadalmakra. Ez a felfogás azért baj, mert – ahogy a kommentekből is látszik – sokan egyetértenek ezzel. Többen annyira, hogy nem is foglalkoznak a politikával, demokráciával, csak utálják. Szabad kezet adva ezzel minden populista visszaélőnek.

Pedig inkább el kellene gondolkodni azon, mire való egyáltalán ez a demokrácia nevű izé, meg a sok párt....

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.