2016. július 18., hétfő

EZÉRT NEM ÉRTÜNK EGYET MORÁLIS KÉRDÉSEKBEN

KÖTŐSZÓ - EVANGÉLIKUS KÖZÉLETI BLOG
Szerző: KötőSzó
2016.07.18.


Minden közösségben feszültséget okoz, hogy vitás kérdésekben nem csupán politikailag, de sokszor a morális alapokban sem tudunk megegyezni. Ezért aztán általában mind a politikai, mind a morális kérdéseket elkerüljük. Cikkünkben egy amerikai pszichológus megközelítését mutatjuk be, amely segíthet abban, hogy a másik félben a vitapartnert, ne pedig az ellenséget vagy az idiótát lássuk.
 
 
 „Soha ne hagyd, hogy az erkölcseid meggátoljanak abban, hogy a jót cselekedd!” (Isaac Asimov)
 
A morális kérdésekből adódó egyet nem értés okán talán azzal a legnehezebb szembesülni: mi van, ha nem ugyanazt értjük jó és rossz alatt?

Megnyugtató lehet, hogy a megosztottság ellenére, vannak olyan kérdések – mint például a gyermekek kínzása, hogy egyet említsünk –, amelyekben nagyobb az egyetértés, míg más témáknak már a felvetése is a szakadás, a botrány vagy a megbotránkoztatás félelmét hordozza.
 
Jonathan Haid pszichológus megfigyelte, hogy a moralitás különböző alapértékekből áll össze. Ennek felismerése segíthet abban is, hogy megértsük a velünk egyet nem értőket.
 
Ha belátjuk, hogy mindannyian ugyanazokat az alapértékeket ismerjük el moralitásunk alapjául, csak eltérően ítéljük meg a fontosságukat, onnantól vitapartnereinkben sokkal könnyebben látjuk meg a velünk egy célért küzdőt, mint az ellenséget vagy az idiótát...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.