2016. július 18., hétfő

MIGRÁNS HÁBORÚ - A TÖRÖK PUCCS OKAI ÉS HATÁSAI

GAZDASÁGPOLITIKA BLOG
Szerző: Dörnyei József
2016.07.18.


A Török puccs per pillanat túl fiatal ahhoz, hogy pontosan tudjuk azt, hogy mi történt és miért. Ami biztos, az az, hogy a hadsereg megpróbálta átvenni a hatalmat, és nem sikerült neki. Az áldozatok száma viszonlag alacsony, tehát nem voltak komoly fegyveres összeütközések.
 
A puccsot állítólag a hadsereg már nem aktív vezetői szervezték. Ez magyarázatot nyújt a sikertelenségre. Minden valószínűség szerint a hadsereg túlnyomó többsége nem állt a puccs mögött.
Törökországban akkor szokta a hadsereg elmozdítani a kormányt, ha a kormány két tiltott dolgot tesz. Az első a diktatúra bevezetése. Törökország egy muzulmán ország és a hadsereg ellenőrzése nélkül már régen egy diktátor vezetné, pl Erdogán pasa címmel. A második a radikális muszlim hit térnyerése. Megint, Törökország egy muzulmán ország és ha a hadsereg engedné, már régen Szaud-Arábia jellegű ország lenne belőle. Csak az olajjövedelem nélkül egy extrém szegény ország, mint minden más muzulmán ország, ahol nincsen olaj.
 
Ha a hadsereg elmozdítja a kormányt, akkor nem veszi át a hatalmat, hanem új választást ír ki és lecseréli a szerinte nem megfelelően működő kormányt. Természetesen van egy köztes időszak, amikor a hadsereg irányít, de ez relatíve rövid.
 
A Török köztársaságban eddig 4 puccs volt, ebből csak az utolsó nem volt sikeres.
 
A Török hadsereg volt a biztosítéka eddig annak, hogy Törökország egy európai kultúrával rendelkező, demokratikus muszlim ország legyen...
 
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.