2016. augusztus 22., hétfő

ISTEN HOZTA A MENEKÜLTEKET!

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.08.21.


Egy igaz történettel kezdem, amit ma hallottam. Egy görögkatolikus pap befogadott 1500 szíriai menekültet. Amikor megtette, még nem tudott semmit, mit kezd velük, de végül mindenre lett megoldás. A hitközség elkezdett foglalkozni a gyerekekkel. Tanították őket mindenfélére.

Amikor elkezdtek foglalkozni velük, megkértek minden gyereket, hogy rajzolja le, mit szeretne, ha nagy lesz. Minden gyerek puskával rajzolta le magát, és az volt a terve, hogy visszamegy Szíriába, s bosszút áll azokon, akik miatt el kellett hagyniuk az otthonaikat.

A gyerekekkel való féléves foglalkozás után, az elfogadottság légkörében, újra feltették a kérdést, mit szeretnének tenni, ha felnőnek. Egyetlen gyerek sem rajzolta magát puskával, senki nem akart bosszút állni, minden gyerek vonzó civil foglalkozásról álmodozott, orvos, mérnök, autószerelő, színész, énekes, futballista akart lenni. 

Miért mesélem el ezt a történetet?

Azért, amit talán mondani sem kell. A menekültválság nemcsak teher, nem csupán gond, hanem óriási lehetőség is. Nemcsak a menekülteknek, hanem az európaiaknak is, akik befogadhatják őket.
A terroristáknak sokkal könnyebb a helyzetük, ha egy tömbben élő, kulturális hatásoktól elzárt tömeggel van dolguk. A világra is sokkal nagyobb veszélyt jelentenek az így felnőtt gyerekek. Az európai kultúrát, sokszínűséget, szabadságot nem tudták volna elvinni hozzájuk. Most pedig helybe jönnek.

Csak az európaiakon múlik, mi lesz ezekből az emberekből, különösen a gyerekekből. A nyugat-európai városokban kialakult bevándorló gettók annak bizonyítékai, hogy ezek az országok nem jól bántak ezekkel az emberekkel, ezzel a lehetőséggel. Ha nem adnak egyenlő esélyeket, ha megkülönböztetik őket, a szélsőségesek karjaiba lökik őket.

Az európaiak most megmutathatnák "keresztény kultúrájuk" magasabbrendűségét, amit annyira féltenek. Már az is furcsa, hogy ha az annyira nagyszerű, akkor miért nem az változtatja meg a jövevényt, miért félnek e kultúra képviselői attól, hogy alulmaradnak? 

Azt a kultúrát, amely gyűlöletplakátokkal fogadja a rászorulókat, nem védeni kell, hanem felszámolni. A "kereszténynek" mondott kultúra akkor keresztény, ha befogadó, ha akkor is kedves, önfeláldozó, ha nem tudja, mi lesz a hála. De ha hisz saját hitében, európai humanizmusában, akkor tudnia kell, hogy jóval lehet legyőzni a gonoszt, a szelídség megtöri a csontokat.

Soha ilyen lehetőséget nem kapott a nyugati világ, hogy megmutassa magát, bizonyítsa kultúrája fejlettségét, hite igazságát, hogy meggyőzze azokat, akik eddig ezt csak hamis interpretációkból ismerték. Példát mutathat, a hitét kifejezheti a jó cselekedeteiben, ami meggyőzi az ellenszegülőket is.

Óriási lehetőség és ajándék, hogy ennyi embert kap helyben, akiket meggyőzhet a jó szívével, a segítségnyújtásával, a befogadásával, a legkisebb megkülönböztetés nélkül. Ha feladja az önzését, és szeretettel fordul azok felé, akik az életüket mentve hagyták el a hazájukat. Mikor és hol tudná ennél jobban megmutatni mindazt, amit értéknek tart?

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.