2016. augusztus 24., szerda

MIÉRT BOJKOTTÁLOM AZ OKTÓBERI NÉPSZAVAZÁST?

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.08.24.


Orbán: mindegy, mire szavaztok, az lesz, amit én akarok. Ha nem nyerek, Habony elmagyarázza, miért nyertem. Akkor is, ha sikeres a bojkott.

Az októberi értelmetlen és csak Orbán Viktor mennybe, de minimum várba menetelét szolgáló népszavazás bojkottja nem passzív politizálás. Mondjon is erről akárki akármit. Nem felesleges és értelmetlen, legkevésbé sem kontraproduktív gesztus. Ha így lenne, akkor bárki, aki leszokik az alkoholról, az nem lenne más, mint egy szaros passzív, kontraproduktív antialkoholista, hiszen nem tesz semmit, csak nem iszik. (Nem tudom próbálta-e valaha is ezt politikus. Szerintem ne is próbálja, teljesen esélytelen, mert rohadt nem könnyű. Egyéniség, jellem, kitartás kell hozzá.) Vagy aki nem lop, az sem tesz semmit. Csak passzív, mint birkózó az olimpiai döntőben. A többiek meg közben szorgalmasan lopnak. Mi a franccal büszkélkedik, aki „csak” nem gyilkol, nem hajlandó embertársa életét kioltani? Az is egy passzív bojkottáló? Persze, ha ölne, vagy hagyná magát aktívan egy választáson lemészárolni, akkor az már politizálás lenne. És az talán tetszene is a budai fapináknak és a pesti pártértelmiségnek, mert az egyszerű passzivitás, a bojkott, amikor csak nem csinálunk semmit, vagy nem csináljuk azt, amit a többiek, az semmi.

Közben persze ugyanők elmondják neked, hogy miért is nem lehet megszervezni a népszavazás bojkottját. Azért nem, mert aki nem megy el, azt jól be lehet azonosítani, vagyis a választói listáról látszik, ki szavazott és ki nem. Ebből az következik, hogy ha valaki passzív akar lenni, ahhoz bátorságra van szüksége, főleg kisebb városokban, ahol mindenki mindenkit ismer. Ugyanis, lehet, hogy a pasaréti fapinák és a belvárosi pártvezetők szerint, a passzivitás, mint amilyen egy bojkott, az nem kiállás egy ügy érdekében, de – úgy látszik – arra elég, hogy már a gondolatától is beszarjunk. Tény, hogy több bátorság kell a bojkotthoz, mint – mondjuk – beülni a parlamenti széksorokba és eszeveszett bátor napirend előtti kérdésekkel, interpellációkkal zaklatni a kormányzó pártot. Horribile dictu szellemes performance-okkal sokkolni Kövér Lászlót. De ez igazi politizálás. Nem vezet ugyan semmire, de – mint tudjuk – nem az eredmény, hanem a részvétel a fontos, aminél már csak a részvételért járó gázsi fontosabb...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.