2016. augusztus 24., szerda

NÉPSZAVAZÁSI PÁLYA

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Tóth Csaba
2016.08.24.


A kvótanépszavazás kapcsán a legtöbb kutatás – így a Republikon Intézet mérései is – a kormányoldal álláspontjának elsöprő sikerét prognosztizálja. E siker kapcsán két okról gyakran esik szó: a magyar társadalom eredendő menekültellenességéről és az ellenzék gyengeségéről. Érdemes azonban látni: a kvótanépszavazáshoz vezető út pályája sokkal jobban lejt a Fidesznek, mint egy sima országgyűlési választáson.
                                    
A 2014-es országgyűlési választás idején honosodott meg a magyar politikában a „lejtő pálya” gondolata. A kifejezés azt tükrözi, hogy miközben a választás formális feltételei egyenlőséget biztosítanának az egyes induló pártoknak, a kormányoldal olyan előnyökkel is rendelkezik, amelyek kezdő pozícióját sokkal jobbá teszik versenytársainál. Elsősorban a kormányoldal erőforrásfölényére és az akkori kétharmados többségre lehetett itt gondolni: mivel a kormányoldal egyoldalúan tudta módosítani a választási szabályokat, előnyösebb helyzetből várhatta a voksolást, mint ellenfelei.

A 2014-es választások azonban a fair play mintaszerű megjelenítésének tekinthetők a mostani népszavazáshoz képest. A népszavazásnál a kormányoldal olyan mértékben tudta manipulálni a voksolás kritériumait, hogy az a csoda, hogy a Fidesz nem áll még jobban a kvótareferendum kérdésében...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.