2016. szeptember 24., szombat

ÁLDOZATOK

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.09.24.


Tegnap én is megkaptam a Kormányzati Tájékoztatási Központtól azt a levelet, amit gondolom más hozzám hasonló választópolgár is megkapott. Talán nem is foglalkoznék vele, és más levelükhöz hasonlóan a kukába dobtam volna azonnal, de néhány mondat megütötte a szememet. Az nem újdonság részükről, hogy levélben keresnek meg bennünket, ezt már korábban is megtették velünk, választópolgárokkal. Az sem lepett meg, hogy hemzsegett manipulatív kijelentésekkel és elemzésekkel, mert a politikusok egyik legfontosabb célja éppen ez, a tömeg manipulációja annak érdekében, hogy elfogadtassák a politikai céljaikat a választókkal. Az újdonság inkább az volt, hogy a levél érzelmi húrokat is megpendített, ami azért különös, mert az orbáni politikai ilyet nem nagyon ismert korábban, hiszen a hideg hatalomtechnikai célok könyörtelen végigverése volt mindig is a céljuk, aminek érdekében mindent bevetettek. De menjünk sorjában!

A levél azzal kezdődik, hogy mi magyarok időről időre népszavazáson döntünk a jövőnket meghatározó legfontosabb kérdésekről. Ez eddig rendben is van, hiszen a népszavazásnak éppen az a célja, hogy megkérdezze a választókat a nemzet sorsát alapjaiban meghatározó sorskérdések vonatkozásában. A kérdés itt azonban éppen az, hogy melyek lehetnek ezek a kérdések. Az biztos, hogy ilyen sorskérdés lehetett az Unióhoz való csatlakozásunk, hiszen az valóban befolyásolta az egész magyarság jövőjét. Ilyen volt nemrégen a Brexitről szóló népszavazás, amelyik az Egyesült Királyság jövőjét határozta meg, hiszen egy föderációhoz való tartozás, vagy nem tartozás tényleg alapvető jelentőségű. De ez az október 2-ai népszavazás nem ilyen jellegű, mert csupán a Brüsszellel szembeni orbáni szabadságharcot kívánja a választók által megerősíttetni. A fő kérdés ugyanis ma az, hogy befogadjunk-e menekülteket, vagy sem, s ha igen, akkor mennyit. Ez azonban nem igényelhet egy népszavazást, mert egyrészt ezt már eldöntötte maga az Orbán-kormány olyan formában, hogy korlátozott számban befogad menekülteket, másrészt a kormány számára minden jogi és tárgyi eszköz rendelkezésre áll annak megvalósításához. Harmadrészt, ha az Orbán-kormány korábbi gyakorlatától eltérően kíváncsi a választók ez irányú véleményére, akkor más úton, például levélben tájékozódik a választók véleményéről. De ehhez nem kell az urnához ráncigálni nyolcmillió embert és főleg nem kell kidobni az ablakon 17-18 milliárd forintot egy abszolút indokolatlan népszavazásra. Magyarán a levélnek ez a része manipuláció.


A következőkben a terrorizmussal kapcsolatos aggályokat említik, ami nem megy túl a napi kommunikációs dumákon, csak azokat ismétli meg. Az egész levél számomra leglényegesebb része innentől kezdődik. Ezt írják: „....a bevándorlók többsége áldozat. Áldozata az embercsempészeknek és saját kormányuknak, de leginkább a brüsszeli politikusoknak, akik olyan ígéreteket tettek nekik, amelyeket nem lehet és nem is kell betartani” Nos, helyben vagyunk. Ez itt a legnagyobb probléma számukra, a brüsszeli politikusok, akik bizony arra vetemedtek, hogy előírnak bizonyos kötelezettségeket Orbán Viktor számára, amivel szerinte a nemzet szuverenitását sértik meg. Ám itt található meg az a kitétel is, amit én nem nagyon hallhattam korábban a Fidesz kommunikációjában. A menekültek áldozatok, nem pedig terroristák, akik a nemzeti mivoltunkat, a kultúránkat akarják feldúlni és helyébe egy iszlám jogrendet és kultúrát állítani. Az ilyen érzelgősség, a menekültekkel való együttérzés nem jellemezte eddig a Fidesz kommunikációját, ami engem kissé meglepett. Merthogy tényleg vannak közöttük áldozatok szép számmal, de vannak közöttük terroristák és a menekültáradat tényét meglovagoló szerencselovagok is és még sok más indokkal a szülőföldjüket elhagyók. Így néz ki a valós helyzet, ami azonban nem jelenti azt, hogy csípőből tüzelve el kell utasítani a tényleges menekültek befogadását, a kérdés csupán az, hogy ezekből mennyit kell és lehet befogadnunk...

ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.