2016. szeptember 8., csütörtök

LEMARADÁSBAN A HAZAI BÉREK: EZÉRT KERESEL KEVESEBBET, MINT NYUGAT-EURÓPÁBAN

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.09.08.


Nincs olyan nap, amikor ne jelenne meg cikk arról, hogy Magyarországon súlyos munkaerőhiány van. 2016-ban a magyar gazdaság fő problémájává a munkaerőhiány vált, ami nemcsak az olyan magas hozzáadott értékkel rendelkező ágazatokat érinti, mint például az IT-szektor, hanem lassacskán minden nemzetgazdasági ágazat kiveszi a részét a súlyos problémából. 

Köztudott az is, hogy a munkaerőhiányt elsődlegesen a kivándorlásra lehet visszavezetni: a rendszerváltás óta százezrek költöztek nyugatra, a demográfiai helyzet pedig ezt leszámítva is katasztrofális. Mivel a negatív demográfiai trend a nyugat-európai országokat is sújtja, idővel már nemcsak a legképzettebb, jobbára diplomás szakemberek tudtak külföldön elhelyezkedni, hanem a képzett szakmunkások is. 

Azzal is tisztában van mindenki, hogy az elvándorlás elsődleges oka a hazai alacsony bérszínvonal, ami az ígéretek ellenére csak minimális mértékben tudott konvergálni az uniós átlaghoz, miközben sorra azt látjuk, hogy a régiós versenytársak nemcsak az egy főre jutó GDP tekintetében húznak el mellettünk, hanem a bérek és az életszínvonal is nagyobb ütemben növekedett náluk...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.