2016. szeptember 12., hétfő

TARTALÉK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Markó Beáta
2016.09.12.


Pezseg a magyar közélet, olyan tempóban zajlanak az események, hogy alig győzzük kapkodni a fejünket. Kiderült, hogy kormányzó lánya tavaly arab sejkségben magánúton járt és a nevünkben tárgyalt nem tudni miről, de épphogy felfogtuk a hírt, máris jött a következő felkavaró értesülés a jegybankelnökről, akit leterített Ámor nyila. És ez így megy tovább napról-napra.

Mindeközben nem vesszük észre, hogy új pocokfaj jelent meg a Kárpát-medencében. A mezei pocok alfaja (Microtus arvalis hungaricus) egyetlen tevékenysége a suttyomban végzett falatozás. Nem válogatós fajta, legyen szilárd, cseppfolyós vagy légnemű az eledel, mindent jóízűen elfogyaszt. Egyetlen elv vezérli csupán: a tartalékot dézsmálja.

Az előző átkos és nemzetietlen kormány számos gáztárolót építtetett, hogy azokban több hónapra való tartalékot lehessen felhalmozni télvíz idejére elsősorban a bizonytalan orosz-ukrán viszony miatt. Ezek a gáztárolók ma már szinte üresen konganak, s mi észre sem vettük. Gáz – bizonyára elillant, gondolhatták sokan, s csak itt-ott apróhírként értesültünk arról, hogy tavaly tél végére már tartalék nélkül maradtunk. Nagy szerencsénkre ezt jelentősen ellensúlyozza az azóta kiválóra felfejlesztett orosz-magyar viszony.

A pocok ezek után új terepet nézett ki magának. Rágcsáló lévén, megállás nélkül nő a foga, ezért rágnia kell, tudja ezt mindenki, aki nem az elmúlt hat évben járt iskolába. Ő is tisztában van a saját adottságaival, így keményebb – majdnem azt mondtuk, dióba – vájta metszőfogait: papírba és fémbe. Nem szeretnénk alaptalanul megvádolni a pockot, de semmi más magyarázatot nem találunk arra, hogy miért csappantak meg az ország deviza- és aranytartalékai? Idén nyárra hét éve nem látott alacsony szintre apadtak Magyarország nemzetközi megtakarításai. Csupán 24,785 milliárd eurónk maradt, de ez sem tarthat sokáig, ha a pocok és tsai. így folytatják...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.