2016. október 31., hétfő

MEGMONDÓEMBER-MARATON

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Pálmai Tamás
2016.10.31.


Nap, mint nap csökken az ellenzéki média köre. Egyre kevesebb helyen mondhat komoly véleményt, aki kritizál. A törpemédia szereplői - irányítók és kérdezők - mégsem veszik észre, hogy most már végképpen itt lenne az ideje a jól bevált megmondóemberek mellé felsorakoztatni a százarcú véleményt, hiszen éppen vészhelyzetben kell megmutatni, micsoda veszteség lenne, ha a gondolatkavalkád ismét szűk magánlakásokba, presszók - pardon - kávézók asztalaihoz szorulna vissza.
 
Az úgy nevezett ellenzéki média – nem rovom meg őket – szinte csak magával, és az erős bulvárhírekkel, valamint azok kommentálásával foglalkozik. A rádió- és televízióstúdiókban, az újságok vélemény rovatában egymásnak adják a kilincset a jólismert arcok. A megmondóemberek – kis túlzással – reggel indulnak az első helyre „okosakat mondani”, miközben ott a táskában a váltóing és nyakkendő, mert mire este befejezik a kört, többször is megizzadnak, na nem a gondolkodásban, hiszen véleményük – nagyon helyesen – egy van, a szókészletük is határos, ők a stúdióból-stúdióba rohanásba izzadnak bele. Néha lehúzódva az útpadkára még gyorsan lenyomnak egy rádióinterjút is, mert azért már nincs idejük bemenni a stúdióba.
 
Tévedés ne essék, a fentebb leírtakról elsősorban nem a „megmondók” tehetnek, ők talán nem is érzik, miként válnak saját szobrukká, hogy merevednek bele egy, a szerkesztők és kérdezők által megkedvelt, majd elvárt szerepbe. Ők csak azt érzik, szük-ség van rá-juk! – mert azt a bizonyos mondatot csak ők mondhatják ki, és eközben nem is érzékelik a pillanatot, amikor egyszervolt egyedi gondolatuk kiüresedett közhellyé silányul, hiszen annyiszor, és annyi helyen elmondták már, hogy talán maguk unják a legjobban. Persze teljesen őket se lehet felmenteni, hiszen egy magára valamit is adó gondolkodónak tudnia kell időnként megállni, és vissza, valamint előre tekinteni. Ha legalább erre szakítanának némi időt a nagy rohanásban, észrevennék, hogy harckocsival próbálnak forgolódni egy szűk zsákutcában, mint a TEK tette legutóbb, amikor eltévedt az éles bevetésen...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.