2016. október 10., hétfő

ÚJ IDŐK?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: KMH
2016.10.09.


A Népszabadság tulajdonosa – az osztrák Mediaworks nevű magánvállalat – kegyetlenül, az újságírókat, dolgozókat és az olvasóközönséget semmibe véve függesztette fel a Népszabadságot. A lap túlélte a magyar történelem elmúlt hatvan évének viharos évtizedeit, most azonban egy külföldi cég szüntette be, gazdasági érvekre hivatkozva.

Tudjuk, hogy ennél sokkal több áll a Népszabadság felszámolása mögött. Ugyanakkor azt is el kell ismernünk, hogy ez lehet a sorsa bármely olyan médiaorgánumnak, melynek létezése és jövője a magántőkétől függ. Az elmúlt években egyre több közösségi, önkéntes alapon szerveződő lap jelent meg Magyarországon és a magyar diaszpórában is. Egy kimondottan nehéz politikai és társadalmi környezetben próbálnak olyan embereket, témákat, eseményeket és folyamatokat bemutatni, amelyek másképpen el lennének hallgatva.

A szociális igazságról, a kritikus szemléletről és a társadalom peremén élő emberekkel való alulról építkező párbeszédről van szó.

A kihívásunk, hogy ne csak egymástól elkülönítve dolgozzunk kisebb olvasottságú, értékelvű rétegújságokon, internetes lapokon és blogokon, hanem együttműködve, egy széles közönséget megszólítva járuljunk hozzá egy Új Köztársaság felépítéséhez.

A közösség kezében van a szabad magyar média további sorsa. Egy új magyar köztársaság kikiáltásának első lépése egy ütőképes, szabad, értékelvű és aktivista médiavilág létrehozása.


Christopher Adam, Kanadai Magyar Hírlap, főszerkesztő
Csókás Máté, Munkások Újsága, főszerkesztő
Derecskei Zoltán, szerkesztő
Kalmár Szilárd, szerkesztő


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.