2016. november 8., kedd

A GYŐZTES JELÖLT PÁRTJA VIHETI AZ AMERIKAI SZENÁTUST IS

444.HU
Szerző: akiraly
2016.11.07.


November 8-án nemcsak elnököt, törvényhozást is választanak az amerikai választópolgárok. A törvényhozás alsó házát, a képviselőházat kétévente választják újra, így idén is. A szenátorokat hat évre választják, így a két évente esedékes törvényhozási választásokon csak a szenátus harmadáról, 33 vagy 34 szenátorról döntenek - idén pont 34-ről.

A képviselőházi választás javarészt tét nélküli. A választókörzetek hatékony átrajzolásával elérték, hogy a képviselői helyek csaknem 90 százaléka gyakorlatilag előre eldöntött, így az is biztos, hogy a most megválasztandó képviselőházban is többségben lesznek a republikánusok. A szenátusi verseny viszont idén kifejezetten izgalmasan alakul:

Van rá esély, hogy a demokraták visszaszerzik a többséget.

De a verseny nagyon kiegyenlített, és a kampány Clinton botrányaitól hangos utolsó másfél hetében még szorosodott is. Két hete, amikor Clinton még fölényesen vezetett, a Fivethirtyeigh modellszámításai szerint 2:1-hez volt az esélye a demokrata többségnek. Mostanra ez 57:43-ra módosult, és minden lehetőség közül a legtöbb, 16,8%-nyi esély a döntetlenre van.

Ebben az esetben a szenátusban a döntő szavazat a regnáló elnökjelöltté lenne, vagyis az elnök pártja kontrollálná a szenátust.

Nagyon valószínű, hogy az állítás második fele akkor is igaz, ha végül nem döntetlen lesz a végeredmény. A szenátusi verseny állása eddig kifejezetten követte az elnökejlölti verseny állását, vagyis nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy a demokraták úgy is többséget szerezzenek, ha Clinton vereséget szenved, a fordítottja pedig (Trump bukik, de a republikánusok azért többséget szereznek) még ennél is valószínűtlenebb...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.