2016. november 8., kedd

DAMASZKUSZ: AHOL GYERMEKEK HALTAK

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.11.07.


Szíriában, Damaszkuszban találat ért egy óvodát, és gyermekek haltak meg
a támadás következtében. A bombatámadás „végeredménye” a támadótól függetlenül szomorú. Mert a gyermekek aligha tehetnek a háborúról. Mégis gyakran válnak az értelmetlen pusztítás elszenvedőivé. A gyermekkatonák pedig, esetleg, az elkövetőivé.

De a gyermekkatonák is inkább áldozatok. Még az ő haláluk esetében is nagyon nehezen fogadható el az, hogy „megérdemelték”. A kicsik, az ovisok esetében pedig semmi sem mentheti a gyilkosságot. Az sem, hogy a háború már csak ilyen. S az sem, hogy a támadó ez esetben nem az IS volt, hanem, a hírek szerint, Assad erői. A halott gyermekek szempontjából ez aligha számít. S nem csak a most találatot kapott óvodában, hanem a háborúkban általában. Az összes háború összes gyermekáldozata felesleges áldozat. Volt, marad, és lesz. A gyermekek halálát és szenvedését semmilyen indokkal, és fellengzős ideológiával nem lehet indokolni.

Ahogy, épeszű körülmények között azt sem kellene különösebben indokolni, hogy adott esetben menekül, aki tud. Egy országban, egy olyan országból, ahol eddig a lakosság fele kényszerült az ilyen-olyan hadászati ténykedések nyomán az otthona elhagyására. Természetesen tudom: sok kanapéhős, és videojáték-virtuóz szerint mindenkinek ott kéne maradni. Ha lőnek, akkor is. Ha maradása esetén elrabolják a család lányait szexrabszolgának, akkor is. Ha biológiai pajzsként használnák a gyermekeit, és a család jövőjének várományosa a romok alá temetve hal meg, akkor is. Mert, hogy is képzeli azt, hogy menekülni akar...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.