2016. november 29., kedd

KEMÉNY MUNKA, MEGALÁZÓ BÉRÉRT - NEM KÖNNYŰ DAJKÁNAK LENNI MAGYARORSZÁGON

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.11.29.


Napi nyolc óra kőkemény fizikai munka – éhbérért. Sokan (egyre többen) ismerik ezt az életformát. De arról indokolatlanul keveset beszélünk, hogy olyanok is ebben az élethelyzetben vannak, akik hihetetlen felelősséget cipelnek a vállukon: a gyermekeink jövőjét.

Ha az oktatási kormányzat szavait hallgatjuk, könnyen belebódulhatunk a rózsaszín ködbe, amiben minden a legjobb úton halad. Csakhogy a ködben rengetegen bolyonganak, akiknek egy paraszthajszállal sem lett jobb a helyzetük. Ők azok, akiket a kormány egész egyszerűen az út szélén hagyott. A gyerekek nevelését-oktatását segítő dolgozók.

Tény és való: a pedagógus életpálya-modell keretein belül sokaknak emelkedett a fizetése. És sokaknak nem. A különbség persze, a részletekben rejlik: az óvónők például valóban kaptak béremelést. A dajkák nem.

„Egész nap az óvodában vagyok. A gyerekekkel viszont jóformán alig találkozom. Leginkább takarítok, illetve a konyhai munkákban segédkezem. Terítek, tálalok, ha eldugul a vécé (és elég gyakran megesik ez), akkor én oldom meg a problémát” – meséli az 54 éves Judit. 83 ezer forintot keres havonta. „Félre ne értsen, én szeretem ezt a munkát. Szeretek a gyerekekkel lenni, és hiszek abban, hogy számukra az a legjobb, ha biztonságos, szeretetteli környezetben fejlődhetnek. És igyekszem is nap mint nap így menni munkába, hogy hivatásként élem meg, a szép dolgokat keresem benne. De ez a hónap harmadik hetében már nem segít, amikor már nyomaszt a tudat, hogy ki fogjuk-e bírni a következő fizetésig, vagy sem. Fáradt vagyok, ideges, és nyomott. De ha dolgozom, mosolygok, mert muszáj, mert a gyerekek megérdemlik, hogy jó környezetben legyenek. Csak nekem ez egyre nehezebb.”

A kormány úgy tálalta a béremelést, mintha ez valójában mindenkire kiterjedt volna. Ez azonban nincs így. A pedagógus életpálya-modellben valóban fokozatosan, több évre elnyújtva araszol felfelé a fizetés – ám tegyük hozzá gyorsan: a pedagógusok bérét még mindig a 2014-es minimálbérhez viszonyítva számolják, így például hiába ígérget Orbán Viktor béremeléseket, az amúgy a régióban jelenleg is kirívóan keveset kereső pedagógusokon ez nem fog segíteni (egy kezdő óvodapedagógus kb. 130 ezer forintot keres jelenleg).

De a nevelést-oktatást közvetlenül segítők (NOKS-dolgozók) bére érdemben most sem emelkedett. Idén tavasszal ugyan beígértek nekik egy kétszer 35 ezer forintos egyszeri juttatást (az első kör botrányosan sokat csúszott, a másodikról sem sok szó esik mostanában), ráadásul nem készpénzben, hanem Erzsébet-utalványban. És hogy még megalázóbb legyen a helyzet: csak és kizárólag azok kaptak ilyen juttatást, akik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) felügyelete alá eső intézményekben dolgoznak, vagyis ebből a körből a bölcsődei és óvodai dajkák és gondozók többsége kimaradt, mivel ezek többnyire önkormányzati kézben vannak...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.