2016. november 29., kedd

ÖN EGY KISEBB VAGYONT KAP AZ EU-TÓL, DE A KORMÁNY KIDOBJA AZ ABLAKON

24.HU
Szerző: Angel Marianna
2016.11.28.


Ömlenek az eurómilliárdok Magyarországra: ebből épülnek az óvodák, az utak, ebből finanszírozzák a K+F beruházásokat, a felzárkóztató programokat, ebből vesznek okostáblát az iskolákba és gumitéglát a játszóterekre. Az uniós fejlesztési pénzeket a magyar gazdaság felzárkóztatására, megerősítésére kapjuk. Nem jótékonyságból: meg kell őrizni az unió versenyképességét, akkora piacokkal, mint Kína, Oroszország vagy Amerika csak egységes, a változásokra gyorsan és adekvát módon reagáló, közös gazdasággal tudunk versenyezni. Ezért éri meg például Magyarország felzárkóztatása is.

A csatlakozásunk óta eltelt 12 évben legalább 10 ezer milliárd forint érkezett az EU-ból, ez napi 2,2 milliárd forintot jelent a 444.hu számításai szerint.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Magyarország is befizet a brüsszeli büdzsébe, bár ez az összeg nagysárendekkel kisebb annál, amit kiveszünk a közösből, ráadásul a gazdaságharmonizáció nekünk is pénzbe került. Tájékozódásként érdemes végigbogarászni cikkünk végén az úgynevezett Működési költségvetési mérleg 2010-2015 nevű táblázatot, amelyet az Európai Tanács az EU 2015-ös költségvetéséről szóló dokumentumban közölt. A számok és arányok szerelemesei ebben megnézhetik a tagországok nettó egyenlegeit, tehát azt, hogy befizetéseiket és támogatásaikat összevetve nettó befizetői (mint például Németország) vagy haszonélvezői-e az EU kasszájának.
Előbbiek negatív, utóbbiak pozitív előjellel szerepelnek.

Beszédesek Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárának szavai, aki egy tavalyi, debreceni konferencián azt mondta: Magyarország az új uniós költségvetési ciklus egyik legnagyobb nettó haszonélvezője, a 2020-ig terjedő időszakban az egy személyre eső fejlesztési forrás eléri a 712 ezer forintot...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.