2016. november 20., vasárnap

ORBÁNÉK ADÓPARADICSOMOT ÉPÍTENEK, NEM ÉLHETŐ MAGYARORSZÁGOT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.11.20.


A miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy kilenc százalékra viszik le a cégek nyeresége után fizetendő társasági adót. Ez az adónem eddig a kis- és közepes vállalkozások esetében tíz, míg a nagyvállalatok és multik esetében tizenkilenc százalék volt. Tehát miközben Orbánék emelik a minimálbért, amelynek nettója az óriási munkavállalói adóteher miatt még így is elmarad a környező országokétól, brutális pénzt kívánnak adni a nagy cégeknek.

Az elképzelés lényege, hogy ezek a cégek majd ettől több fizetést adnának a munkavállalóknak, csak hát tudjuk, ez nem igaz. A nagyobb céges nyereségtől még nem lesz nagyobb a munkavállalók fizetése. Ha Orbánnék valóban a béremelést akarták volna elérni, akkor nem a cégek nyereségét, hanem a munkát terhelő költségeket csökkentették volna inkább. Vagyis nem a munkáltatók terheit, mert abból nem lesz biztos béremelés, hanem a munkavállalók terheit. De még ha a munkáltatókon is könnyíteni akartak volna, akkor sem a nagy cégek, hanem a kis- és középvállalkozások terheit kellett volna csökkenteniük.

Ha valóban meglépik ezt Orbánék, az körülbelül 300 milliárdos lyukat üt majd a költségvetésben. Ez kétszerese a felsőoktatásra szánt éves költségvetésnek. Fejenként minden magyar állampolgárnak 30 ezer forint. Biztos, hogy ezt a multiknak kell adni? Illetve a magyar oligarcháknak, akik ezután ki tudnak venni ennyivel nagyobb nyereséget?

És ehhez jön még az egykulcsos személyi jövedelemadó újabb, egy százalékos csökkentése, ami megint a leggazdagabbaknak kedvez, hiszen minél nagyobb a jövedelem, annál nagyobb az a megtakarított egy százaléknyi összeg abszolút értéke.

Mindez a kieső pénz hiányozni fog, és pontosan tudjuk honnan: a szegények felemelésből, a leszakadó régiók fejlesztéséből, az oktatásból, az egészségügyből, a lakhatási programokból, a biztonság megélhetés megteremtéséből, és azokból a programokból, amelyektől egy ország működik.

Orbánék ezzel a lépéssel a széthullásban lévő neoliberális konszenzus éltanulói lesznek, és folytatják a rendszerváltás utáni magyar gazdaságpolitika legrosszabb hagyományait, ami csupán tolni tudja az állami pénzt a nagyvállalatok zsebébe, a bejövő tőkéért cserébe. De a hosszú távú fejlődést elősegítő humánerőforrásba való beruházást, a magyar gazdaság gerincének megteremtését, a kis- és középvállalkozások megerősítését és az anyagi javak igazságos elosztását nem tudják megvalósítani általa...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.