2016. november 13., vasárnap

TERRORIZMUS EURÓPÁBAN: KI A HIBÁS ÉRTE?

ÁTLÁTSZÓ - VIDEÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2016.11.12.


Az Európai Unió és a tagállamok hatóságai több olyan hibát is elkövettek, amelyek kiküszöbölésével jó eséllyel megelőzhetők lettek volna a párizsi és brüsszeli terrorcselekmények – vélik szakértők a Frontline dokumentumfilmjében.

2015. szeptember 9-én az európai hatóságok előtt is jól ismert, Szíriából éppen visszatérő Najim Laachraoui, Mohamed Belkaid és Salah Abdeslam a budapesti Keleti pályaudvaron találkoztak. Kihasználták, hogy az akkor éppen tele volt menekültekkel és elvegyültek a tömegben. Néhány órával később Mercedesüket megállították az osztrák-magyar határon, és ugyan rajta voltak az EU által megfigyeltek listáján, a rendőrség nem talált semmi gyanúsat róluk az ellenőrzés során és továbbengedték őket.

A három terrorista közreműködésével 2016 tavaszán több brüsszeli helyszínen is bombát robbantottak, amelynek során 35-en meghaltak és több százan megsebesültek.

De miért engedték át őket a határon? – kérdezi Sebastian Rotella, az olasz ProPublica újságírója, aki 20 éve ír riportokat a terrorizmusról és aki a Frontline Terror in Europe című filmjét készítette. A film végigköveti, hogy hogyan jutottak el a francia és belga fiatalok a merényletekig és ebben milyen szerepe volt a hatóságoknak.

Több mint 20 ország tagja az Európai Uniónak, akik más-más információs adatbázissal rendelkeznek és ezek nem feltétlenül állnak összeköttetésben egymással, és nem mindegyik tartalmaz információkat az esetleges terrorista kapcsolatokról – ad választ Rob Wainwright, az Europol igazgatója...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.