2016. december 14., szerda

EZÉRT TÉNYLEG ÉRDEMES VOLT RÁHEL ŐNAGYSÁGÁT SVÁJCBAN TANÍTTATNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.12.13.


Miközben Mészáros Lölö univerzális, önkívületi állapotban zsírosodó nemstróman az össes káeftéje révén és mellett már kétszámjegyű szálloda boldog tulajdonosa is (inkább húsz, mint tíz szállodáé konkrétan), a Mészáros Lölö univerzális félanalfabétához közel álló Világgazdaság meglepően tanulságos adatokkal rukkolt elő, ami Orbán Ráhel egész súlyával saját lábon álló turisztikai főzsenit is érdekelhetné.

Az történik ugyanis, hogy a félfeudális viszonyokat visszahozó, bolsevik beütésű, fasizálódó szoft diktatúra országot fojtogató lassú kínzásának egyik távolról sem melléktüneteként szép lassan általánossá válik a munkaerőhiány a szállodaiparban. Is. Ez azt jelenti momentán, hogy a magyar szállodák 93 százaléka (!) küzd ezzel a rákos daganatként terjedő betegséggel: nincs szobatakarító, felszolgáló, szakács, recepciós, mosogató.

Nem én mondom – de üzenem a brexit következményeit elviselni kénytelen, Nagy-Britanniában kalandvágyból boldogulni kényszerülő magyarok sorsáért szemfényvesztő aggodalomba esett Orbán nevű szélhámosnak is -, hogy a tömeges elvándorlás mostanra brutálisan megnehezítette a szállodások helyzetét: a kifejezetten élőmunka-igényes szektor alacsony bérszintje nem ösztönzi maradásra a munkavállalókat. Az ágazatban az átlagkereset idén évi bruttó 2,3 millió forintra tehető (azaz havonta nem éri el a 200 ezer forintot), ami 25 százalékkal marad el a nemzetgazdasági átlagtól. Hallod, Orbán? Tömeges elvándorlás, alacsony bérszint, rothadó ágazat.

Tudom, hogy szerinted egyáltalán nem a pénz minden, amikor mások pénzéről és versenyképességéről van szó, de feltétlenül a pénz számít, amikor a slepped és a saját segged zsírosodása a tét, viszont nem baj, ha tudsz róla: ezt a krónikusan aggasztó munkaerőhiányt igen nagy valószínűséggel nem oldja meg sem a minimálbér jövő évi 15 százalékos, sem a szakmai bérminimum 25 százalékos emelése. Egyszerűen túl nagy a nyugat-európai fizetésektől való elmaradás. De legalább majdnem biztosra vehető, hogy a jövő évi kötelező béremelés kigazdálkodása nehézségeket okoz majd elsősorban a vidéki hotelekben, ahol magasabb a minimálbéren foglalkoztatottak aránya.

Tehát akkor pillanatnyilag úgy néz ki a helyzet, hogy tulajdonost, vezérigazgatót azonnal lehet találni, bárgyú mangalicaszerelők és soha életükben nem dolgozott miniszterelnöki vők személyében, már csak a munkaerő hibádzik. Ez így a jövő évi úszó vb és a szájbatekert olimpia megrendezésére való különös tekintet nélkül is kurva nagy szarnak tűnik. Nem tűnik, mert már most is az.

Ennél csak az a félelmetesebb, ahogyan a szektor vezetői látják az ok-okozati összefüggéseket: nem számítanak arra, hogy jövőre több munkaerő lesz, inkább azt remélik, mondom, remélik, hogy a (minimál)bér-emelés itthon tartja a meglévő dolgozókat. Ja, így valahogy: ez a trágya mentalitás és a kegyelem taknya működteti a rendszert. Hogy jó az a szájbakúrt minimálbér is, hátha még hálás is lesz a drága dolgozó, hogy nem közmunkásbéren foglalkoztatják. Jó nekünk ez a tisztességgel meggürcölt szegénység is, ez a csillogóan tiszta minimálbér, csak egészség legyen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.