2016. december 14., szerda

LEZÁRT TERÜLETRE MÁSZTAK BE A LIGETVÉDŐK, HOGY MEGAKADÁLYOZZÁK A GYILKOS FAÁTÜLTETÉST

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2016.12.13.


10-15 ligetvédő mászott be a volt Kertem területére, ahol a Városliget Zrt. szakszerűtlen faátültetést végez. Tudósítónk ott van a helyszínen, és tájékoztat az eseményekről.

Ma reggel újra beindult a Ligetvédők riasztása a Városligetben. A mozgalom azért hívta aktivistáit és a sajtót a helyszínre, mert a volt Kertem területére egy gép érkezett, hogy a területen fákat ültessenek át. Csakhogy a Ligetvédők állítása, és az átültetést végző német cég technológiai előírásai szerint se lesznek sikeresek ezek a faátültetések.
Végül a faátültetés elkezdése előtt több aktivista átmászott a palánkon, jelenleg a rendőrség képviselőivel tárgyalnak.
14:40-kor 30 rendőr ment be a helyszínre, és igazoltatják a bent lévőket. A korábbi tüntetésekről ismert Komáromy Gergely az átültetésre szánt Tisza-fára mászott fel.
14:50 A Ligetvédők nagy részét a rendőrség eltávolította a területről, de egyikük még fent ül a fánt, most őt próbálják lehozni.
15:05 Tűzoltó autó érkezett a helyszínre valószínűleg a fán lévő Ligetvédő leszedésére. Közben egyre több a rendőr.
15:42 A tiltakozók még mindig a fán, körülöttük pedig zajlik a munkavégzés, ami így nem tűnik szakszerűnek. Közben órási fákat is elkezdtek áttelepíteni, amiket úgy raknak a földbe, hogy zuhannak le róluk a faágak. Az biztos, nem ez a szakszerű faátültetés módja.
16:32 Kijöttek a Ligetvédő aktivisták a belső terültről, miután a munkások majd minden fát átültetek azon kívül amin ők voltak. A fákat a területen lévő egyik ház köré telepítették ami azért érdekes, mert azt a házat lefogják bontani.
A tiltakozók állítása szerint, amit megerősítenek az átültetéseket egyébként az Állatkertben évek óta szakszerűen végző német cég feljegyzései is, a fákat hosszú hónapokig kell kezelni az átültetés előtt, hogy kibírják azt. Ez ezen a helyszínen nem történt meg. Sőt a fák új helyének szánt gödröket úgy ásták ki a Városliget Zrt. munkatársai, hogy az láthatóan a régebb óta ott lévő fák gyökérzetét is sérti. Az egyik Ligetvédő pedig bejelentést tett az illetékes jegyzőnek azért is, mert az építési tervben nem szerepelt ilyen típusú munkavégzés.
Nézd meg videónkat, ahol a Ligetvédők elmagyarázzák, szerintük mi a probléma...
A helyszínen próbáltuk megkérdezni a Múzeumi Negyed építését felügyelő Városliget Zrt. munkatársát is arról, hogy szakszerűtlen faátültetést készítenek elő éppen, aki kérdésünkre, hogy mit szól a Ligetvédők állításához, annyit válaszolt csupán, hogy semmit.
Különösebb hozzáértés nélkül is elég egyértelműnek tűnik, hogy az a módszer, hogy “kikapjuk a fát, arrébb visszük és berakjuk”, nem fog működni, és az is, hogy nem végezték el - hiszen nem is lett volna idejük még elvégezni - a faátültetéshez szükséges előzetes kezeléseket.
Ez pedig azt jelenti, hogy lényegében faátültetésnek álcázva, vagy nemtörődömségből veszélyeztetik, ha nem kivégzik a volt Kertem területén lévő fákat. Ami sokadik megszegése lenne a Városliget Zrt. kommunikációjának, miszerint nem esik bántódásuk ezeknek a fáknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.