2016. december 19., hétfő

ZSÚRPUBIK ÉS ZSÍRPUBIK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.12.19.



...A zsúrpubi népnemzeti ellentettje a zsírpubi.
Ennek archetípusa maga a Vezér, bár magas tisztsége akadályozza abban, hogy a maga természetességének teljében megmutassa példaadó énjét.
A fogalmat képviselői jómagyar keresztény embernek fordítják, ami azt jelenti, hogy egyrészt büdös a lábuk, másrészt kanállal eszik a pörköltet, harmadrészt meg nem bajlódnak gondolataik kulturált formába öntésével.
Ami eszükbe jut, azt a magyar emberre jellemző nyílt őszinteséggel vágják bele a másik ember pofájába, ezt az embertípust ők "kicsit nyers, de őszinte"kifejezéssel szokták illetni.
A nyers náluk a tahó szinonimája, az őszinteség pedig az udvariatlan bárdolatlanságot jelenti.
Az ő zsúrjaikat disznótornak hívják, ahol a döglődő állatot rituálisan körülállják, majd élvezettel hallgatják halálhörgését.
Minden disznajukat Ferinek hívják.

A nőket rendeltetésszerűen alkalmazzák, fegyelmet tartanak körükben, ha visszapofáznak, akkor behívják a vak komondort, másnap reggel pedig az asszonyka akkora napszemüveget visel, mint Sophia Loren fénykorában.
Konfliktuskezelésük verbális és tettleg-fenyegetésekben manifesztálódik, ellentétek esetén a "mi kő köcsög, lerúgjam a fejed, mint a gombát?" kérdéssel iparkodnak közelebb kerülni a kompromisszumos megoldáshoz.
Verbálisan lenyomják ellenfelüket, mint Süsü a cölöpöt, vitáikban az győz, aki többször és hangosabban tudja ezredszer is elmondani ugyanazt.
A zsírpubi művelt, például ismeri a Videoton összeállítását, zeneileg pedig már régen meghaladta Mozartot - ő a lakodalmas rock emlőin nevelkedett, de szóba jöhet a rap is, ha az eszmei mondanivaló nemzeti jellegű.
A zsírpubi ugyanis nemzeti, ha székely, akkor nemzetibb, de ha csángó, akkor a legnemzetibb.
Tréfái kifinomultak, pl. "esik a hó, fingik a ló!" , egyszerűek, érthetők, nem igényelnek mindenféle liberális csűrcsavaros észjárást.
Szóhasználata sajátos, a lopást például szerzésnek nevezi, míg a csalást okosban történő megoldásként kezeli, de nála becsületesebb embert a Föld még nem hordott a hátán.

A helyzet imigyen tiszta.
A két részre szakadt országban a normális népek vékony rétege várja sorsát a zsírpubikat a zsúrpubiktól elválasztó keskeny mezsgyén, és aggódva figyeli a két tábor vitézeinek istenítéletét.
Orbán vitéz cseles, fordítva ül a lován, míg Vona vitéz elképedve hallja, hogy neki ismernie kellene Puskint, jóllehet róla aztán mindenki tudja, hogy az orosz kultúra nagy tisztelője és a puskáknak is nagy barátja.
A pálya szélén a nézők között ott állnak az Unió vezetői.
Zokognak.
Mi is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.