2016. május 11., szerda

USA - MASSACHUSETTS

VILÁG ISKOLÁI BLOG
Szerző: Csenge
2016.05.11.


Amerika – USA
Csenge beszámolója egy Massachusetts-i kisvárosba kalauzol el bennünket. A cikk egy tipikus angolszász típusú iskolát mutat be nekünk.
Kindergarten
Csak pár hónapja költöztünk férjemmel Amerikába, de mint tanítónő, már ez első perctől fogva érdekelt, hogyan tanítanak az itteni iskolákban. A cikkemben igyekeztem összeszedni a számomra érdekes, tanulságos dolgokat. Egyrészt remélem, hogy jó ötleteket lehet ellesni a leírásból, másrészt az olvasottak fényében saját iskolarendszerünk előnyeit is jobban értékelni tudjuk.
Az intézményről
Pár hete abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy meglátogathattam egy igazi amerikai iskolai előkészítőt/óvodát egy Massachusetts-i kisvárosban. Az ide járó gyerekek 5-6 évesek, de a magyar rendszer szerinti első osztályos tananyagot sajátítják el az iskolai osztályokra jellemző napirendben, a mi óvodáinkra hasonlító környezetben. Az előkészítő egy éves, és itt a gyerekek megtanulnak 20-ig számolni, nyomtatott betűkkel írni és olvasni is. (Ennek okán az egyszerűség kedvéért iskolának és tanárnak fogom nevezni az intézményt és pedagógust.)
Amikor megérkeztem az épületbe, kaptam egy vendégkártyát, így hivatalosan is a csoporttal tartózkodhattam. A szülők is csak a felhatalmazó matricával felszerelkezve mehetnek be a gyerekek osztályáig.
Az épület egyik szárnya tartozik a 3 előkészítős csoporthoz. Nekik az elsősökkel közös, de a többiektől különálló kertrészük van. Az iskola előkészítővel és 8 osztállyal működik. A csoportba 16 gyerek jár. A terem tágas, szuperül felszerelt: 4 asztali számítógép, amin gyakorolhatnak a tanultakhoz kapcsolódóan, 6 körasztal – mind egy-egy szimbólummal megjelölve, kis konyha tányérokkal és két mosogatóval, egy elkerített sarokban szőnyeg körbe polcokkal, könyvekkel, táblával. A csoportoknak külön mosdója is van.
A terem fala a gyerekek munkáival, oktatási plakátokkal és inspiráló gondolatokkal van tele. Néhány ezekből:
  • Dolgozz keményen, játssz tisztességesen,


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.