2017. január 28., szombat

A NÉPBUTÍTÁS ERŐSSÉGE STAGNÁL

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: Tokfalvi
2017.01.27.


“Magyarország erősödik – 25%-kal nő a szakmunkás minimálbér.” Ezt hirdeti a kormányzati óriásplakát, így, helyesírási hibával (nem egy növekedésben lévő minimálbérről van szó, aki szakmunkás, hanem a szakmunkások minimálbéréről).

A kormány a saját oldalán hozzáfűzi: “A béremelések lehetősége azonban nem csupán jó szándék kérdése, ahhoz adócsökkentések is kellenek. Ezért kulcsfontosságú az a megállapodás, ami a munkaadók, a munkavállalók és a kormány között jött létre 2016 végén.”

Ami a munkaadók lelkesedését illeti, az hiányzott, és Dávid Ferenc VOSZ-elnök nemcsak az adócsökkentés hamisságát magyarázza el közérthetően, hanem azt is, hogy a radikális minimálbér-emelés miért csapás a munkáltatóknak, főleg a foglalkoztatás nagyját adó kis- és középvállalkozóknak, ezáltal a munkavállalóknak. Kivált vidéken, ahol viszonylag képzett emberek százezrei is csak mint közmunkások javíthatják a foglalkoztatási statisztikát. Gaskó Istvánt, a munkavállalók képviselőjét ezúttal nem mutatjuk be. De minek is, amikor a kormány tökéletesen ellátja a szakszervezetek szerepét, és több mint eredményes bérharcot vív évről évre a gaz kapitalistákkal.

Arról az apróságról most ne beszéljünk, hogy a megemelt bérek botrányosan nagy az állam úgyis visszakapja szja, járulékok, világrekord áfa és monopolhelyzetbe juttatott állami cégeknek fizetett díjak formájában (dupla adó, ugyanis az állami cégeket eleve adófizetői pénzből működtetik).

Vajon abban a meggyőződésben teszi ezt közhírré a kormány, hogy sok minimálbéres szakmunkás fogja majd látni, és megörül a jó hírnek? Esetleg olyan szakmunkás, akinek éppen nincs állása, és az eddigi szakmunkás-minimálbérért nem volt kedve dolgozni, de most majd lesz?

Kétlem, ugyanis aki valaha is volt álláskereső szak- vagy egyéb munkás, az pontosan tudja, hogy az állásszerzést a magasabb bérre nehezedő nagyobb bérterhek nehezítik. A kis- vagy középvállalkozó nem azért veri fogához a kifizetendő garast, mert gonosz, hanem mert ördögi körben van: ha nagyobb bért fizet, akkor azután az államnak is irdatlan összegeket kell fizetnie, ehhez emelnie kell a termék vagy szolgáltatás árát, ezért nehezebben tudja eladni azokhoz képest, akik minimálbért fizetnek, és a többit valahogy megoldják okosba.Tényleg okosba, mert minek fizessenek annak az államnak, amelyik, ha bután becsületesek maradnak, nem hagyja őket növekedni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.