2017. január 28., szombat

MIÉRT NEM MENTHETTE MEG A SZIRIZA GÖRÖGORSZÁGOT?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pogátsa Zoltán
2017.01.28.


Most, hogy nyolc év megszorítási hullámai után a görög gazdaság továbbra is süllyedőben van, sokan felteszik a kérdést: lehetne-e, lehetett volna-e olyan gazdasági programot megvalósítani, amely Görögországot gazdasági értelemben rendbe teszi, és nem a további zuhanás irányába hajtja. A válasz egyértelműen igen: ilyen volt a 2015 elején megválasztott mérsékelt balos Sziriza párt programja, amelyet azonban az Európai Unió nem engedett megvalósítani.

Éppen két éve, 2015 januárjában választották meg Görögországban Alexisz Ciprász baloldali Sziriza pártját, óriási nemzetközi érdeklődést keltve. Ugyanazon év nyarán tartották az elhíresült OXI (ejtsd: „okhi”, görögül NEM) népszavazást, amelyen a görög választók 61 százaléka elutasította az EU immáron sokadik megszorítási diktátumát. Mint ismeretes, ezek után mégis újabb közkiadásvágásokra és adóemelésekre kényszerült a baloldali görög kormány.

Ennek eredményeképpen a görög gazdaság továbbra is zuhanórepülésben van. Sokak szerint ez bizonyíték arra, hogy a baloldalnak nem érdemes megszorításellenes platformra helyezkednie. Ez a megközelítés azonban teljességgel értelmetlen. A görög dráma politikai kifejletétől függetlenül gazdaságilag továbbra is világos, hogy a megszorítások tönkreteszik a gazdaságot. Ezt ma már számtalan tudományos könyv és tanulmány mellett az IMF közgazdászai is belátták. Ha a baloldal nem ajánl a választóknak megszorításellenes alternatívát, akkor ki fog? Minden valószínűség szerint a radikális jobboldal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.