2017. január 16., hétfő

A TÁRSASDALOM A CIVILEKÉ

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.01.16.Civilek itt, civilek ott, civilek és álcivilek kandikálnak ki lassan a vízcsapból is. Legutóbb Konrád György fejtette ki az ATV honlapján olvasható véleményét: a civil szervezetek pereljék be Orbánékat. Ami határozott előrelépés ahhoz képest, hogy sok más megszólalóval és véleményalkotóval ellentétben különbséget tesz a sokaság és a szervezetek között.

Ez pedig lényeges akkor is, ha még ennek a véleménynek a mentén sem okvetlenül angyalok és ördögök párharcaként szemlélni azt a helyzetet, amelyben még a kormánypárti megszólalók sem egészen látszanak kiismerni magukat. Elég arra gondolni, amiről már szóltam Németh Szilárd megszólalása kapcsán: Rétvári előtte a civilekre testálta volna a fagy-veszélyeztettek felkarolását. Mintha a kormány ott sem lenne. Ahogy valószínűleg nincs is ott. Az pedig külön bája ennek az egész ügyhalomnak, hogy az átláthatóságot a jelek szerint csak a Soros-alapítványok által is támogatott szervezetek kapcsán tartják égetően fontosnak. Legalább is, mintha a CÖF hasonló átvilágítási szándéka nem kapott volna túl nagy hangsúlyt a megszólalások során. Holott erősen politika-közeli szervezetről beszélünk, és saját bevallásuk szerint civilek. Ahogy valószínűleg civil szerveződés a Fidelitas is. Amennyiben aligha reguláris szervezet, ahova behívóval kényszerítve toborozzák a tagokat. Bár ebben nem vagyok teljesen biztos.

Ahogy számos más, pártok körül sertepertélő szatellit-szervezet esetében sem. Ahogy a pártok esetében sem vagyok biztos benne, hogy hol van vége a civil támogatók táborának és hol kezdődik a haszonelvű szimbionták köre. Holott, elvileg a pártok is civil szervezetek. Amennyiben szintén nem katonai parádék szereplőiből állnak. De talán érdemes egyszer majd elgondolkodni azon is, hogy kik a civilek, és kik azok, akik nem azok. Mert a civil és az amatőr nem egészen ugyanaz. Ahogy egy civil szervezet élén is állhat egy vérprofi szervező. Illetve egy hivatalos szervezet élén is állhat egy hebehurgya tökfej. Elég ez utóbbihoz a „hivatalos” politika közszereplőire tekinteni. Azokra a figurákra, akik szinte bármelyik IQ-teszttel inkompatibilisnek bizonyulnának. Akik különben akár egyenletesen is eloszolhatnak a teljes politikai térfélen. Még akkor is, ha jelenleg Németh és a többi kormánypárti politikus kap nagyobb nyilvánosságot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése