2017. február 2., csütörtök

HA MAGYARORSZÁGON SENKI NEM LOP, ÉS MINDANNYIAN BEDOBUNK 17 000 FORINTOT, JÖHET AZ OLIMPIA

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2017.02.02.



Nincs ma téma, ami jobban érdekelné a budapestieket, mint a 2024-es olimpiai pályázat, és valószínűleg az egész országra vetítve is kevés kérdés mozgatja meg jobban a magyar állampolgárok fantáziáját. A parlamentben és a közmédiában is folyamatosan erről kellene beszélni, érveket és ellenérveket ütköztetve, szót adva a kérdés szakértőinek és érdeklődő laikusoknak egyaránt.
Sajnos 2017-ben Magyarországon a parlamentben és a közmédiában egyaránt tilos intelligens vitát folytatni,

így néhány kisebb elérésű sajtótermék mellett az értelem és a ráció olyan periférikus, kvázi-underground helyszínekre szorul ki, mint a jezsuiták által üzemeltetett Párbeszéd Háza.

A VIII. kerületi Horánszky utcában található épületet szerda este kifejezettem nehéz volt megközelíteni a városban, amelynek már néhány centi hó eltakarítása is a nehezére esik. Itt volt két órán át vita tárgya, hogy ez a Budapest hét év múlva több ezer milliárd forintból rendezzen-e olimpiát, avagy sem.

A rendezvényt az utóbbi hetekben egyre aktívabb Eötvös József Csoport szervezte, akiket alapítóik alapján (Chikán Attila, Bod Péter Ákos, Sólyom László, hogy a legismertebb neveknél maradjunk), leginkább „bűnbánó fideszesek”-ként lehetne jellemezni. A főszereplők azonban nem ők, hanem a budapesti olimpiarendezés ellen és mellett érvelő felek voltak.

Van ám még egy oka annak, hogy miért ritka az értelmes vita a 2024-es budapesti olimpia, és a napokban ellene indított népszavazási kezdeményezés körül. Egyszerűen nincs olyan értelmes magyar ember, aki úgy állna ki a rendezés mellett, hogy ne lenne személyesen érdekelt a budapesti rendezésben. Vagy azért, mert sportoló, vagy azért, mert tolvaj és/vagy politikus.

A szerda este az ördög ügyvédjének szerepét, a rendezés mellett érvelést felvállaló Dénes Ferenc sportközgazdász is kénytelen volt cselhez folyamodni. Első felszólalóként azzal kezdte mondanivalóját, hogy ő itt közgazdászként egy olyan modellben fog gondolkodni, amelyben a piac jól működik és senki nem lop. A szépen megtelt teremben a hallgatóság ezen Dénessel együtt jót kuncogott, viszont innentől kezdve az olimpiapárti érvelés inkább volt érdekes gondolatkísérlet és vitatechnikai játék, mint véresen komolyan vehető gazdasági okfejtés...


1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.