2017. február 18., szombat

HATÁRÁTKELÉS - VÁRAKOZÁSOK ÉS VALÓSÁG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Belen
2017.02.18.


Az elmúlt években sokat javult a helyzet, de azért még mindig sokan csalódnak a külföldi életben és munkában, nem ritkán azért, mert mást vártak, mint amit végül kaptak. Noha hajlamosak vagyunk azt hinni, ez azért nem magyar sajátosság, miként arra a mai poszt is bizonyságul szolgál.

A spanyol Belen C. Diaz három éve él Hollandiában, és (mint itt írja) ez pont elég idő volt neki arra, hogy lássa, amint sokan költöznek a külföldiek közül haza, mert „nem ezt várták”.

Vajon mit vártak? – teszi fel a kérdést. Hogyan képzelték el a hollandiai (vagy más esetben németországi, angliai, stb.) életüket? És ami a legfontosabb: min alapultak a várakozásaik?

Ezek szerintem is nagyon fontos kérdések, mert az egész határátkelés sikere múlhat azon, mennyire megalapozottak az elképzeléseink. Persze (mint Belen írja) az álmodozás normális, szükséges és jó dolog, hiszen végül is ezért indulunk neki.

Ugyanakkor muszáj realistának maradni, mert így lehet elkerülni azokat a „baleseteket”, amelyek végül keserűvé tehetik a költözést. Arra is fel kell készülni, hogy a határátkelés kicsit „olyan lesz, mint a Lost: több évad váratlan fordulatokkal, változó minőségű fejezetekkel, és egy olyan fináléval, ami nem feltétlenül ér fel az előzetes várakozásokig. Nyugalom: a sorozathoz hasonlóan itt is igaz: legalább az élmény megéri az erőfeszítést”.

Lássunk néhány példát Belen gyűjtésében a várakozások és a valóság közti ellentétekre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.