2017. február 18., szombat

MAGYAR TRUMP LEGBIZALMASABB TANÁCSADÓJA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.02.18.



FT

Nagy csapást szenvedett el Magyarország terve, hogy a 24-es olimpia házigazdája legyen. Ha el kellene állnia a pályázattól, az nagy csalódás lenne Orbán Viktor számára, aki két éve még lelkesen indította a jelentkezést. Ám a több mint 10 millió dollárra becsült költségek a magyar GDP 8 százalékát tennék ki. Emiatt a politikán kívül kezdődött kampány, hogy tartsanak referendumot az ügyben. A kormány által rendelt megvalósíthatósági tanulmány már tavaly úgy találta, hogy a népszavazás nagy kockázatot jelentene a város esélyeire nézve.

Al-Jazeera

Budapest immár közelebb van ahhoz, hogy visszavonja olimpiai jelentkezését. A szervezők szóvivője nem kívánta kommentálni az ellentábor sikerét, de úgy tűnik, hogy a Fidesz mostmár elhatárolja magát a pályázattól. A Momentumot olyan egyetemisták alapították, akik a rendszerváltás tájékán születtek. A kormány és a városvezetés látványosan támogatta a játékok megrendezését, de népszavazások általában igencsak kockázatosak az olimpiai remények szempontjából.


Süddeutsche Zeitung

Veszélybe került Budapest olimpiai pályázata, miután Tarlós István azt közölte az aláírásgyűjtő kampány sikere láttán, hogy ha mindenki visszakozik, akkor ő a pályázat visszavonását javasolja a Közgyűlésnek. A főpolgármester arra reagált, hogy Orbán Viktor kijelentette: a labda most a fővárosnál van, a kormánynak ahhoz nincs köze. A miniszterlnök ily módon 180 fokos fordulatot tett, miután korábban presztiszkérdésnek tekintette a jelentkezést. Tarlós, aki szintén fideszes, most nyilvánvalóan úgy érzi, hogy saját pártja cserben hagyta.

Die Presse

A népszavazási kezdeményezéssel Orbán ellenfeleként letette névjegyét a Momentum, amely a jövőben a Fidesz vetélytársa lehet. A két éve működő mozgalom, amely már bejelentette, hogy párttá kíván alakulni, bemutatkozásként választotta a budapesti olimpia megtorpedózását, mert azzal kemény ütést akart bevinni a kormánynak. Ügyesen számolt, mert a csata színhelye a főváros, ott meg sok fiatal liberális él. A Momentumnak sikerült csatornába terelnie a hatalommal szembeni elégedetlenséget. A kezdeményezés jelzésértéke már most felülmúlja mindazt, amit az egyesült ellenzék összesen nyújtott az elmúlt években – írja Ablonczy Balázs a Heti Válaszban. A népszavazás érzékeny vereséget hozhat Orbán Viktornak, mert számára a játékok megrendezése prezstizsterv. A kormány felismerte a veszélyt és kedvenc fegyveréhez a polgárok megkérdezéséhez folyamodik. Ily módon a hátsó ajtón keresztül kihátrálhat a programból. De hogy miből áll majd a Momentum programja, azt még senki sem tudja. Ám a leendő párt esélyt is jelent a Fidesz számára, mert egy új balliberális szerveződés még inkább megoszthatja az ellenzéket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.