2017. március 23., csütörtök

A RÉGI-ÚJ BELÜGYMINISZTÉRIUM ÉS ANNAK BARLANG- ÉS BUNKERRENDSZERE

FALANSZTER BLOG
Szerző: don-kanyar
2017.03.23.


A budai Várnegyedbe visszaköltöző Belügyminisztérium egykori épületkomplexumában raboskodott Martinovics Ignác és gróf Batthyány Lajos miniszterelnök, bunkerrendszerében működött a Horthy-féle hírszerzés, illetve a Gestapo itt végezte ki a magyar ellenállók többségét is. Zwack Péter gyermekkori lakhelyét a Miniszterelnökség kapta meg.

Meglehetősen izgalmas múltú budavári épületeket vehet birtokába jövő tavasszal a Belügyminisztérium. A kormány döntése alapján ugyanis 74 év kényszerpihenő után nemcsak az Úri és az Országház utcák között elnyúló egykori ferences és klarissza kolostorokból és e két rendház közé beékelt, tornyától már 1784-ben megfosztott Szent Klára templomból álló épületkomplexumot kapja vissza a Pintér Sándor vezette tárca, hanem további három épületet is.

A Magyar Tudományos Akadémia „felajánlásának” köszönhetően az egyik ilyen visszaszerzett épület az Úri utca 47. szám alatti úgynevezett „Kis Országház”, amely az osztrák-magyar kiegyezéstől 1944-ig Belügyminisztériumként üzemelő épülettömb mellett lapul. Ezt a keskeny cuki házikót még 1782-ben foglalta le az állam a klarisszáktól, hogy kolostorban kialakított Országházban dolgozó tisztviselőknek itt alakíthasson ki lakásokat Franz Anton Hillebrand tervei alapján. A reformkorig bezárólag ebben hatszobás házban hajtotta le álomra a fejét az országos pénztárnok és az országház gondnoka is, majd a monarchia korszakában gróf Dessewffy Viktor, a Horthy-korban pedig dr. Eckhardt Tibor kisgazdapárti politikus, az Ébredő Magyarok Egyesületének egyik alapítója is...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.