2017. március 23., csütörtök

MÉSZÁROS LŐRINC - MAGYARORSZÁG LEGÚJABB MILLIÁRDOS MÉDIAMOGULJA

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: prima.vera
2017.03.23.


Az eddig sem okozott újdonságot, hogy az Opimus Group Nyrt.-nek köze van Mészáros Lőrinchez, mindez azonban a közelmúltban hivatalossá is vált. A nemzet gázszerelője tulajdonrészt vásárolt az Opimus Nyrt.-ből, amelynek tulajdonában van az a Opimus Press, amely ősszel vette meg a Népszabadságot bedaráló Mediaworks-öt, amihez egyébként saját bevallása, valamint a Fidesz egybehangzó véleménye szerint elvileg semmi köze nem volt. A Pannon Lapokat is bekebelező Mediaworks után az Echo TV volt soron, így már összességében Mészáros Lőrinc tulajdonában van Magyarország egyik legnagyobb médiavállalata. 

Népszabadság – Mediaworks – Opimus Press – Opimus Group
A Mediaworks Hungary Zrt. 2016. október 8-án bezárta a Népszabadságot, arra az indokra hivatkozva, hogy a Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal csökkent, és a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt. 
Az azonban mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy a „gazdasági” érvek mögött politikai döntés áll, a kiadó pedig nagy valószínűséggel kormányközeli körök kezébe került, a gyanú azonban be is bizonyosodott. Mészáros Lőrinc ugyanis tulajdonrészt vásárolt az Opimus Nyrt.-ből – egészen pontosan 16,9 százalékos részesedést szerzett. Szintén tulajdonos lett a cégben a Konzum Management Kft., amely az Opimus-részvények 14 százalékát vásárolta meg. Ez a cég annak a Konzum Nyrt.-nek a tulajdona, amelyben Mészárosnak múlt hét óta 20 százalékos tulajdona van. 
Ez azért is érdekes, mert az Opimus Group tulajdonában van az Opimus Press, amely ősszel vette meg a Mediaworks-öt, a Nemzeti Sport, a Világgazdaság és számos magazin kiadásáért felelős kiadót, amely már magáénak tudhatja a Pannon Lapokat is, amely a megyei lapkiadásban jár az élen. Ezzel pedig hivatalossá vált, hogy Mészáros Lőrinc tulajdonában van Magyarország egyik legnagyobb médiavállalata...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.