2017. március 13., hétfő

LÁTSZATSZIGORÍTÁS, VALÓS EMBERTELENSÉG A HATÁRON


KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁNATTILA
2017.03.12.


Egyszer és mindenkorra számoljunk le a Fidesz-kormány egyik ordas hazugságával. Bárhányszor elmondhatják kormánypárti politikusok, hogy befogadjuk a háború elől menekülőket, ez egészen egyszerűen nem igaz. A bevándorlók távoltartása érdekében tett lépések a menekülteket is ugyanúgy sújtják, a rendpárti intézkedések a segítségre szorulókat is a határon kívül, legjobb esetben a túlzsúfolt tranzitzónákban tartják. A legújabb, kedden elfogadott szigorítás szerint a regisztrált menedékkérőket pedig zárt táborokban tartják fogva.

Orbán Viktor az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján azt mondta, a migrációt “nem humánosan és jól” kell kezelni, hanem ellen kell állni a migrációs nyomásnak. Ellenállás bármi áron, ez már köszönő viszonyban van a valósággal, nem úgy, mint a “mi befogadjuk a menekülteket” handabanda. Jöjjenek a tények és a számok, amelyek megmutatják ennek az ellenállásnak az igazi arcát.

2016-ban 4675 menedékkérelmet utasítottak el: ez munkanaponként 18 elutasítást jelent. És hogy kiknek mondták, hogy inkább gazdasági bevándorlók?
  • 11052 afgán regisztrált, státuszt kapott 30 fő
  • 4979 szírből 85 fő
  • 3873 pakisztániból 0 járt szerencsével
  • 3452 irakiból pedig 60-an kaptak menekültstátuszt
Pakisztán határeset, a többi ország viszont a béke szigete mostanság.

Szigorítunk, mert azt úgy szeretik a választóink


A héten azért került újra elő a menekültkérdés, mert kedden tovább szigorították a már eddig is szigorú jogi határzárat, valamint kiterjesztették az egész ország területére, az úgynevezett 8 kilométeres szabályt. Ez utóbbi azt jelenti, hogy míg eddig a határtól számított 8 kilométeres sávban elfogott bevándorlókat szállíthatták vissza a határhoz őrizetbe, ezentúl az ország egész területén ez lesz a gyakorlat.

Mindkét szigorítás inkább szól a migráns téma napirenden tartásáról és a Fidesz-tábor izgalomba hozásáról, mint Magyarország és Európa biztonságáról. Viszont ennek az az ára, hogy emberiességből újabb egyeseket írt be magának a kormány.

A jogi határzár teljesen felesleges szigorítása mutatja meg ezt legjobban. Főleg, hogy ez inkább csak “szigorítás”, mert a valóságban a mostani törvénymódosítások csak egy hangyányit változtatnak azon a helyzeten, amit a 2015 szeptemberi menekültügyi csomag már kőbe vésett.

2015 szeptember 4-én rendkívüli országgyűlési napon fogadták el azt a tizenhárom törvénymódosítást -- illetve azt a Btk.-módosítást is, ami után az illegális határátlépők a korábbitól eltérően nem szabálysértést, hanem bűncselekményt követnek el --, ami után jogi határzárról kezdtek beszélni. A jogi határzár fogalma röviden annyit tesz, hogy nem csak kerítéssel (fizikai határzár), hanem törvényekkel is megnehezítették a menedékkérők dolgát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.