2017. április 10., hétfő

BRONSON ÁLLÁSA MÚLIK AZ ALÁÍRÁSON

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.04.11.


Áder, a csornai Bronson, a példa arra, hogy nem könnyű Orbán pincsi kutyájának lenni. Nem könnyű a jellemtelen, korrupt, áruló emberek élete sem. Akkor sem, ha ezért az a jutalom, hogy egy palotában lakhat, és az a látszat, mintha egy állam elnöke lehet. Orbán böllérének a békéscsabai disznóvágáson nagyobb szabadsága van, mint neki. Eldöntheti a pörzsölést.

Áder balszerencséje, hogy Magyarországnak olyan vak és süket polgárai vannak, akik hét év alatt nem vették észre, hogy ebben az országban egyedül Orbán Viktor hozhat önálló döntést és annak semmi jelentősége nincs, hogy formálisan ki milyen pozícióban ül. Áder szolga, de nem a magyar nép, hanem Orbán szolgája. Azt kell csinálnia, amit ő parancsol neki.

Ezt azonban a vak és süket nép nem veszi tudomásul, és nem hagyja őt békén, hanem azt várja tőle, a senki szolgától, hogy ne írja alá azt, amit Orbán már eldöntött. Ő csak abban az esetben nem írhatná alá, ha valamiért Orbán ezt parancsolná neki. Ezért Áder abban a kínos helyzetben van, hogy tőle várják a CEU-ellenes törvény elkaszálását, miközben neki erre nincs hatalma.

El kell játszania, mintha független ember lenne, mintha mérlegelne, mintha számítana az, hogy alkotmányos-e a törvény vagy nem (nem az). Tőle várnak ilyet, benne bíznak, akinek saját fogkeféjéhez sincs köze. Ha Orbán azt mondja, holnap fogkeféje sincs. Onnan lehet tudni, hogy mi a parancs, hogy mit mondanak a gerinctelen kesztyűbábok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.